TRYGG MEN SULTEN: Løvene ble nervøse og mistet apetitten under krigshandlingene. Nå spiser de den maten dyrhagen har råd å anskaffe. Skal dyrehagen igjen åpnes for publikum, må mat- og driftsmidler på bordet. Bare en tusendedels promille av Khadafi familiens gamle formue, ville vært nok for overflod i lange tider. FOTO: REUTERS/Suhaib Salem
TRYGG MEN SULTEN: Løvene ble nervøse og mistet apetitten under krigshandlingene. Nå spiser de den maten dyrhagen har råd å anskaffe. Skal dyrehagen igjen åpnes for publikum, må mat- og driftsmidler på bordet. Bare en tusendedels promille av Khadafi familiens gamle formue, ville vært nok for overflod i lange tider. FOTO: REUTERS/Suhaib SalemVis mer

Dårlig nytt år for Tripoli Zoo?

Den ble ikke nevnt mye under krigshandlingene tidligere i år. Men midt i hjertet av Tripoli bor over 800 eksotiske dyr, med en uviss skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Byen Trioli og landet Libya går et spennende men usikkert år i vente. Midt i hjertet av hovedstaden ligger en til dels lite omtalt grønn lunge.

Tripoli Zoo med sine over 800 dyr.

Der finnes pelikianer, løver, tigre, flodhester i skjønn forening, i etter forholdene svært gode fasiliteter.  

Levd på velferd De er Tripoli-innbyggere du kanskje ikke har visst om eller tenkt så mye på. Deres største problem etter Khadafi-regimets blodige fall, er mangelen på matpenger.

Etter planen skal dyrehagen igjen åpne for publikum i løpet av noen måneder, men innen den tid, må dyrene ha mer for.  

GATEBILTREFF?: Hannibal Kadhafis libanesiske kone Aline poserer for privatalbumet i Tripoli Zoo. Pappa Khadafi hevdet ofte at dyrehagen i Tripoli var Afrikas største og mest veldholdte og innholdsrike FOTO: AFP PHOTO/FAMILY ALBUM
GATEBILTREFF?: Hannibal Kadhafis libanesiske kone Aline poserer for privatalbumet i Tripoli Zoo. Pappa Khadafi hevdet ofte at dyrehagen i Tripoli var Afrikas største og mest veldholdte og innholdsrike FOTO: AFP PHOTO/FAMILY ALBUM Vis mer

-Vi mangler penger til å mate dyrene, vi har levd på veldedighet. Vi håper det nye styret i landet vil hjelpe oss med penger så vi ikke må stenge. Dyregahen er veldig viktig og for vi ønsker å bli en verdensberømt zoologisk hage, sier direktøren for Tripoli Zoo, Anas Ali til BBC.  

Rakett i flodhest-huset Dyrehagen ligger bare noen få steinkast fra der harde kamper ble utkjempet i Tripoli. Men den enste skaden som er registrert fra krigshandlingene, er deler av en NATO-rakett som kom susende gjennom taket hvor flodhestene har tilhold. Det var ikke noen eksplosiv del av raketten som traff, og flodhestene rømte uskadet unna.  

Dyrene er nå kommet tilbake igjen i god mental tilstand og appetitten har tatt seg betraktelig opp i det siste.  

- Under bombingen og krigshandlingene, ble løvene veldig nervøse og redde. De sluttet å spise, sier løvemater Ebrahim Basha til BBC.
 
Han forteller at dyrene nå spiser godt, men at matforrådet i dyrehagen er veldig begrenset.  

Tiger og harry-dongeri Det mest kuriøse ved dyrehagen i Tripoli, er ikke de 800 eksotiske dyrene, deres kamp for tilværelsen i krig. Ei heller at svigerdatteren til Oberst Kadhafi har posert i steinvasket dongeriskjørt foran løvene i hennes og mannen, Hannibal Khadafis, private album.  

For under dyrehagen ligger et nettverk av kommunikasjonsbunkere.

BLINDGJENGER: Deler av en NATO-rakett kom gjennom taket til flodhestene under kamphandlingene i Tripoli. Det var den eneste skaden som ble påført dyrehgen av materielle skader. FOTO:  EPA/MOHAMED MESSARA
BLINDGJENGER: Deler av en NATO-rakett kom gjennom taket til flodhestene under kamphandlingene i Tripoli. Det var den eneste skaden som ble påført dyrehgen av materielle skader. FOTO: EPA/MOHAMED MESSARA Vis mer

Nå er de delvis under vann, men tv-bildene fra BBC viser mengder av vått militærutstyr, telefoner, koblingssentraler og relé-skap. Her satt muligens etterretningstjenesten og jobbet, mens libyere vanket rundt og beskuet de mange vakre dyrene.

Det er for Dagbladet ukjent om det var plaprende papegøyer eller kaklende høns Khadafis hysj-hysj-tjeneste eventuelt avlyttet fra bunkerne under burene.

FOTO: AFP PHOTO/JOSEPH EID
FOTO: AFP PHOTO/JOSEPH EID Vis mer