Slik blir juleværet

Dårlig nytt for de som ikke allerede har snø: Det blir ingen hvit jul

Det er for tidlig å love noe, men en viss aning har meteorologene ni dager før jul. 

GARANTERT HVIT JUL DER SNØEN ALLEREDE ER: ... men resten av oss kan måtte belage oss på en snøfri jul. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GARANTERT HVIT JUL DER SNØEN ALLEREDE ER: ... men resten av oss kan måtte belage oss på en snøfri jul. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De som ikke har snø nå, får nok neppe snø til jul, sier vakthavende meteorolog hos Storm, Olav Krogsæter, til Dagbladet.

Ni dager før julaften er det vanskelig å si nøyaktig hvordan juleværet blir, men én prognose synes han virker klar:

- Det ser ut som det kan bli en vindfull julaften i Sør-Norge, for det ser ut som det kan komme et kraftig lavtrykk inn den dagen. Vi er i er inne i et jevnt lavtrykk fra Atlanterhavet med mildvær - og trenden ser ut til å fortsette hele neste uke.

Tre mulige utfall

Hos Meteorologisk institutt mener de at juleværet kan få tre mulige utfall:

1: At lavtrykk over norskehavet gir kuling og nedbør i Sør-Norge, og oppholdsvær i Nord.

2: At lavtrykk gir kraftig vind på Vestlandet, nedbør i Sør-Norge og seinere i nord.

1: Kuling og nedbør, oppholdsvær. Illustrasjon: Meteorologisk institutt
1: Kuling og nedbør, oppholdsvær. Illustrasjon: Meteorologisk institutt Vis mer

3: At lavtrykk ved Island dominerer. Det vil gi minst vind av de tre alternativene, men nedbør i store deler av landet.

- Vi krysser fingrene for det siste alternativet - minst mulig vind, sier meteorolog Ine-Therese Pedersen.

Hun forklarer prognosene - som illustreres med bilder med sterke farger for vind, regn og snø - slik:

- Flere alternativer

- Vi prøver å illustrere at det finnes flere alternativer - men tendensen er at Sørlandet og Vestlandet kan få regn og snø i fjellet, mens Østlandet vil få opphold. De fleste løsningene tilsier det at det kommer mye vind mellom Sør- og Østlandet, sier Pedersen.

Det er jo enda en stund til, men vi er i en situasjon der lavtrykket kommer inn med jevne mellomrom, så været er ganske ustabilt, sier Pedersen ved Meteorologisk institutt.

JULESTEMNING: Noen har allerede mye snø, men enda flere må se langt etter forhold som dette. Foto: Thoma Rasmus Skaug / Dagbladet
JULESTEMNING: Noen har allerede mye snø, men enda flere må se langt etter forhold som dette. Foto: Thoma Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Og selv om det da er lite håp om en hvit jul for de som ikke allerede har sett snøen, er det gode sjanser der snøen allerede har kommet. Der kan hvit jul så godt som garanteres.

Så mye snø er det

- Den forsvinner ikke der den allerede har kommet, sier hun.

Men ifølge værtjenesten Yr.no er det få steder som er dekket av snø. To centimeter snø - som på Åsnes i Hedmark og én centimeter i Skjåk i Oppland, er ikke mye å skryte av i førjulstida.

2: Kraftig vind og nedbør. Illustrasjon: Meteorologisk institutt
2: Kraftig vind og nedbør. Illustrasjon: Meteorologisk institutt Vis mer

Det er bedre litt lenger opp i høyden, for eksempel Sjufjellet i Bålsfjord i Troms (89 centimeter), Lyngen i Gjerdvassbu (83 centimeter) og på Røros (86 centimeter).

- Man har størst sjanse for å få snø i fjellet på Vestlandet og i Nord-Norge. Det blir opphold i alle fall i Finnmark. Det kan komme snø på kysten og i ytre strøk av Nordland og Troms, sier Ine-Therese Pedersen.

- En nøtt

- Kommer man seg litt opp i høyden, for eksempel til Trysil, så er det litt snø, og der vil det holde seg slik. Vi er ikke så pessimistiske med tanke på juleværet - men det er mange som ikke får snø.

Som Bergen.

- De ligger ikke så godt an, sier hun.

Hun kaller værprognosen en nøtt.

- De er vanskelige å analysere. Det skal bare en liten forstyrrelse til i atmosfæren før den endrer seg. Lavtrykkene er heller ikke dannet ennå, så da kan man ikke evaluere dem helt ennå. Tre, fire dager før jul vet vi mer.

3: Lite vind, nedbør. Illustrasjon: Meteorologisk institutt
3: Lite vind, nedbør. Illustrasjon: Meteorologisk institutt Vis mer