Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dårlig nytt på hjemmebane for Obama

Sure nederlag for demokratene i to viktige stater i nattas guvernørvalg.

HJALP IKKE: Barack Obama tok søndag turen til New Jersey for å drive valgkamp for Jon Corzine (t.v.). Det hjalp ikke, og Corzine må gi fra seg guvernørstolen i nattas prestisjevalg. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix
HJALP IKKE: Barack Obama tok søndag turen til New Jersey for å drive valgkamp for Jon Corzine (t.v.). Det hjalp ikke, og Corzine må gi fra seg guvernørstolen i nattas prestisjevalg. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Republikaneren Bob McDonnell blir ny guvernør i delstaten Virginia, melder Politico. Han har dermed danket ut demokraten R. Creigh Deeds i staten som, som nettstedet påpeker, var en viktig vippestat i presidentvalget i fjor.

CNNs Anderson Cooper påpeker i natt at guvernørvalgene i avgjørende stater kan få stor innvirkning på helsereformen som Obama prøver å innføre - men møter stadig nye hindringer i arbeidet med.

- Dette er en stor dag for republikanerne, sier Cooper.

- Vinden blåser en annen vei nå. Folk viser misnøye med det demokratiske styret, sier CNNs kommentator David Gergen til sin egen kanal.

Også i New Jersey skulle det velges ny guvernør i natt norsk tid, og dette valget regnes som en enda viktigere pekepinn på den politiske stemningen i USA.

Kjempet desperat

New Jerseys sittende guvernør, demokraten Jon Corzine, har kjempet desperat for å unngå å bli slått av republikaneren Chris Christie, og meningsmålingene har vist. Staten er regnet som en bastion for Demokratene, og en republikansk seier i New Jersey vil ifølge flere republikanske blogger være svært overraskende.

I 0430-tida norsk tid var over 80 prosent av stemmene i New Jersey talt opp. Christie hadde da en ledelse på seks prosentpoeng - og med andre ord etter alt å dømme tatt seieren hjem.

Tidlige målinger viste ifølge AP også en knapp ledelse for republikaneren Christie.

Sjokkbølger

REPUBLIKANSK SEIERHERRE 1: Chris Christie var ikke helt forberedt på fotografenes linser etter å ha avgitt sin stemme, men valget i New Jersey, det vant han. Foto: Stephen Chernin/Getty Images/AFP/Scanpix
REPUBLIKANSK SEIERHERRE 1: Chris Christie var ikke helt forberedt på fotografenes linser etter å ha avgitt sin stemme, men valget i New Jersey, det vant han. Foto: Stephen Chernin/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

- En seier for Republikanerne i det mørkeblå (Demokratenes farge) New Jersey vil sende sjokkbølger gjennom landet som vil kjennes helt til terskelen til Det hvite hus, heter det ifølge NTB på den republikanske bloggen Redstate.

Jan Arild Snoen hos Minerva skriver på sin republikansk-vennlige blogg at «et nederlag i New Jersey vil være langt verre for Obama enn i Virginia. Det siste er for lengst diskontert, men i demokratiske Jersey har Obama personlig drevet aktiv valgkamp for Corzine».

Presidenten besøkte staten så sent som på søndag for tre dager siden.

I natt ble det også holdt valg i et kongressdistrikt i delstaten New York. I tillegg var det borgermestervalg i New York City og flere andre større byer - Atlanta, Detroit, Houston, Miami, Pittsburgh og Seattle.

Mest oppmerksomhet fikk borgermestervalget i New York City, der nåværende borgermester Michael Bloomberg var ventet å vinne med god margin.

Det ble imidlertid tettere enn Bloomberg kunne ønske seg, og i skrivende stund - klokka 0440 norsk tid - er det ifølge New York Times 49-48 fordel den uavhengige Bloomberg, kontra demokraten William C. Thompson Jr.


Siste: Bloomberg leder 0455 norsk tid med 51-46, og vinner valget i New York City.

REPUBLIKANSK SEIERHERRE 2:  Bob McDonnell jubler etter at valgseieren i Virginia er klar. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix
REPUBLIKANSK SEIERHERRE 2: Bob McDonnell jubler etter at valgseieren i Virginia er klar. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media