Dårlig oppfølging av millionbistand

Norge har gitt nesten 1 milliard kroner i bistand til Sør-Afrika de siste sju årene, men oppfølgingen fra norsk side har vært for dårlig, går det fram av en rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av hensyn til mottakerne har man fra norsk side ofte valgt å avstå fra kontroll og styring. I den første omfattende evalueringen av bistanden til Sør-Afrika sies det rett ut at man ikke er i stand til å vurdere virkningen av at Norge har brukt over en halv milliard kroner på bistand til sør-afrikanske organisasjoner.

- Norge vet ikke mye om hva disse pengene er gått til, og det kritiserer vi i rapporten, sier forsker Elling N. Tjønneland ved Chr. Michelsens Institutt til Aftenposten.

I rapporten påpekes det at når bistanden ikke følges opp, har man heller ikke mulighet til å lære av feil og høste nytte av erfaringer.

Tjønneland har på oppdrag av NORAD og det sørafrikanske finansdepartement ledet arbeidet med å vurdere Norges bistand til Sør-Afrika. Rapporten ble avgitt før jul, og er nå til vurdering i Utenriksdepartementet.

Selv om det påpekes mengder av feil og mangler ved den norske bistanden, synes Tjønneland at rapporten har en positiv grunntone. I begge land vurderes da også samarbeidet som positivt, og det er skapt tette bånd på en lang rekke områder.

(NTB)