Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dårlig politisk håndverk

Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum slakter Bent Høies forslag til reservasjonsrett.

- DÅRLIG LØSNING: Sps nestleder og mulige lederkandidat, Trygve Slagsvold Vedum, mener abortdebatten har kommet galt av sted og synes regjeringen har håndtert de lokale løsningene på reservasjonsretten fryktelig dårlig. Foto: Jacques Hvistendahl
- DÅRLIG LØSNING: Sps nestleder og mulige lederkandidat, Trygve Slagsvold Vedum, mener abortdebatten har kommet galt av sted og synes regjeringen har håndtert de lokale løsningene på reservasjonsretten fryktelig dårlig. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sps nestleder og mulige lederkandidat, Trygve Slagsvold Vedum, er særdeles skeptisk til høringsforslaget om reservasjonsrett ved abort for fastleger. Overfor Dagbladet regelrett slakter han løsningen helseminister Bent Høie har kommet med:

- Slik det har blitt nå er det ikke godt politisk håndverk. Umiddelbart tenker jeg at det blir feil å skulle ha lokale løsninger på en slik reservasjonsrett. Jeg er overrasket over hvor dårlig håndtert dette er av regjeringen, sier Slagsvold Vedum og legger til:

- Jeg er generelt for gode kompromisser, men denne løsningen tror jeg ingen egentlig ønsker, sier han.

Men hva han kommer til å stemme for i Stortinget avhenger av høringsrunden, understreker han.

Frykter persondebatter En etter en har ordførere over hele landet satt foten ned for at de lokalt vil gjennomføre reservasjonsretten. Dermed trosser de særavtalen regjeringspartiene har inngått med KrF. Avtalen er en del av samarbeidsgrunnlaget for flertallet Høyre og Frp kan støtte seg på i Stortinget.

- Det er i små kommuner at dette vil bli satt helt på spissen. Det kan bli veldig mange personlige diskusjoner om enkeltleger rundt omkring i kommunestyrene, sier Sp-nestlederen.

Slik debatten har blitt nå, mener han den er egnet til «å skape kvaler for mange».

- Det er ingen grunn til å stille spørsmål ved dagens selvbestemte abort. Alternativet er ikke av det gode, sier nestlederen. Nå har debatten likevel blitt en abortdebatt. Denne etiske debatten er det Stortinget som må ta. Derfor må det på plass en nasjonal løsning, sier han.

Splitter partiet I dag skal Senterpartiets landsstyre ta stilling til hva de mener om en slik reservasjonsrett. Saken splitter partiet. Derfor er stortingsgruppa fristilt når regjeringens forlag kommer opp. Flere framtredende Sp-politikere, som Kjersti Toppe, mener i utgangspunktet at fastleger bør ha en reservasjonsmulighet, men avventer høringen. Med seg har hun Per Olaf Lundteigen.
 
Flere Dagbladet har snakket i gruppa er nå usikre. Marit Arnstad har ikke har bestemt seg, og sier hun synes saken er vanskelig. Også Geir Pollestad er avventende og vil gjerne høre sitt eget fylkeslag først. Partileder Liv Signe Navarsete har tidligere uttalt i Stortinget at hun deler Toppes betraktninger, men overfor Dagbladet vil hun avvente regjeringens forslag.

Flertall mot Høie Slik forslaget nå foreligger er det trolig et flertall imot helseministerens forslag. Også tidligere runder på reservasjonsretten i gruppa har vist det samme.

- Jeg er i mot forslaget til Høie og kommer til å stemme mot når det kommer i Stortinget, sier Anne Tingelstad Wøien. Sammen med Jenny Klinge og Heidi Greni er de blant de tydeligste motstanderne.

- Jeg klarer ikke å se hva som er forskjellen på å henvise til abort og henvise til en annen lege som skal henvise til abort. Jeg skjønner ikke at det skal ha så store samvittighetsspørsmål, sier Greni, som mener fastleger som har et problem med å henvise til abort, bør finne seg noe annet å gjøre.

Hele Norges coronakart