– Dårlig politisk håndverk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidskonflikten i politiet fortsetter etter at det heller ikke i andre forsøk ble enighet i forhandlingene med staten om en ny arbeidsavtale for politiet.

– For halvannet år siden var politiet fornøyd med arbeidsforholdene. Hva skjedde?– De to siste åra har politidekningen gått ned, samtidig som befolkningsveksten har økt. Det er gått i kraftig gal retning med antall politifolk per tusen innbygger. Da blir misnøyen større.

– Statens siste tilbud i forhandlingene natt til i går ville blant annet gitt 6150 polititjenestemenn 40 000 kroner mer i året. Hvorfor gikk dere ikke med på dette?– Vi var i utgangspunktet enig om økonomien, men da måtte staten vise litt måtehold med alle unntakene fra arbeidsmiljøloven, hvor hviletid og beskyttelse av fritid var det mest avgjørende. Hvis staten hadde vært litt mer smidig, hadde vi vært i mål kl. 02.00 natt til onsdag, og politikrisa ville vært løst. Politidirektøren og justisministerens har ansvaret for at vi ikke fikk til dette.

– Hvorfor klarte dere ikke å bli enige?– Det er to ting som kan framheves. Det å ha fri mellom to arbeidsperioder er et viktig prinsipp. For vanlige arbeidstakere er det snakk om 16 timer. Vi har et regime som kan gå ned til 11 timer, og i visse tilfeller under åtte timer. Staten ville at hovedregelen skulle være 11 timer. Det andre var at de ville ta mer i bruk de som er på hjemmevakt uten at det skal koste penger.

– Hva gjør du når du ikke er i konflikt?– Jeg føler at jeg er veldig lite i konflikt. Fritida mi består av alt annet enn konflikt. Da koser jeg meg med familie, trener masse og nyter den vakre naturen på Vestlandet.

– Er du like vanskelig å ha med å gjøre på hjemmebane som på jobb?– Nei. Hun jeg er gift med karakteriserer meg som en tøffelhelt.

– Hva synes du om forhandlingsmotstanderne Knut Storberget og Heidi Grande Røys?– Vi oppfattet at vi hadde en skisse med en løsning, men dette klarte de ikke å styre i mål. Det er dårlig politisk håndverk.

– Er prinsippet alltid viktigst?– Det viktigste er å finne en løsning. Vi har strukket oss langt, og tilbudt staten to og en halv time ekstra arbeidstid. 500 årsverk kunne de fått. Men det er noen prinsipper som ikke kan kjøpes med penger. For eksempel liv og helse.

– Politiet er gått til det dramatiske skritt å delta på ulovlige aksjoner, som for eksempel å demonstrere i politiuniform. Har dette vært med på å svekke politiet?– Nei, det tror jeg ikke. Det er ikke lenge siden det ble foretatt en omdømmemåling i befolkningen, som ble gjengitt i vårt fagblad. Den ga gode resultater. Støtten fra folk i forhold til kampen og kravene er stor, selv om en del stiller seg kritisk til krav og arbeidsmetoder. Sånn vil det alltid være. Målingen ble foretatt i mars, da det var på det heteste med demonstrasjonstoget.

– Hva skjer videre?– Først håper jeg på å få sove litt. Så må vi diskutere videre utover sommeren og så gå inn i valgkampen.