Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dårlig sak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Miljøpolitisk er bygging av gasskraftverk en dårlig sak for regjeringen Stoltenberg. Den ble ikke mye bedre da miljøvernminister Siri Bjerke i går skulle begrunne omgjøringen av kravene til rensing av CO{-2}-utslipp som tidligere er satt av Statens forurensningstilsyn. Statsråd Bjerke var dessuten uheldig med sin formulering da hun skulle svare på hvorfor SFT nå ikke er blitt spurt om sin vurdering av de miljømessige virkningene av økte CO{-2}-utslipp. «Vi har brukt den beste tilgjengelige ekspertise,» sa hun. Hun mente at dette handler om vurderinger av energimarkedet der SFT ikke er de fremste eksperter.
  • Hvor dårlig politisk håndverk dette er, ble mer enn klart da sentrumspartiene og naturvernorganisasjonene hamret løs på Bjerke fordi SFT ikke hadde fått uttale seg. Men det toppet seg da SFT-direktøren seinere på dagen kom med sin uttalelse til Norsk Telegrambyrå og avdramatiserte departementets vedtak. Statsråd Bjerke hadde hatt det mye lettere om hun på forhånd hadde innhentet den uttalelsen fra direktør Håvard Holm.
  • Begrunnelsen for å ta bort kravet til CO{-2}-rensing er at gasskraftverk i Norge vil erstatte mer forurensende kullkraft andre steder i Nord-Europa. Det er gjentatt til det kjedsommelige tidligere i debatten. Statsråd Bjerke kan fremdeles ikke påvise dette konkret, men viser til at det er «sannsynlig», basert på anvendelse av markedsmodeller. Usikkerheten blir ikke mindre av den slags prokuratorknep.
  • Sentrumspartiene snublet i tilløpet da de skulle utnytte denne saken til å stille Arbeiderpartiet i den miljøpolitiske skammekroken. De første uttalelsene fra Sp-leder Odd Roger Enoksen tydet på at sentrum ville drive politisk utpressing i budsjettforhandlingene for å få Arbeiderpartiet til å snu. Høyres Jan Petersen flesket til mot dette forsøket på omkamp i en sak som sentrum har tapt, og Kjell Magne Bondevik og Johan J. Jakobsen måtte rydde opp. Sentrum godtar vedtaket, men vil kreve kompenserende miljøtiltak i budsjettforhandlingene. Da er vi tilbake til start der sentrum har tapt saken, men har de beste argumentene.