Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dårlig samvittighet

Leder i Yngre legers forening, Grethe Aasved, har grått sammen med kolleger når en pasient har dødd på sykehuset. - Vi går jevnlig hjem med dårlig samvittighet, sier Aasved.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aasved mener det er viktig å vise følelser, også for leger. For det å la være å bruke de hjelpemidlene som finnes er ikke enkelt. Hun kjenner ikke Lillans historie, men uttaler seg generelt om legers forhold til liv eller død.

Virker brutalt

- Et dødsfall på sykehuset går aldri upåaktet hen. Selv om vi kanskje kan virke svært så profesjonelle i våre hvite frakker, får vi aldri et profesjonelt forhold til døden. Særlig ikke når det er barn eller yngre mennesker som dør, sier Aasved.

Hun ser at det kan virke brutalt når legene argumenterer ut fra et medisinskfaglig utgangspunkt.
- Legene bruker skjønn og sin medisinske viten. Men forskjellen på legene og de pårørende er nettopp legenes kunnskap om hva som kan skje hvis livet opprettholdes. Ofte hjelper det å tenke på hva man ville ha gjort dersom pasienten var ens egen pårørende.

- I tillegg til nøye vurdering, tar legene sjelden avgjørelsen alene. Som regel diskuteres det med flere kolleger.

Kan ta feil

- Men, det er klart vi kan ta feil.Jeg tror det er viktig at legene tar vare på seg selv og sine følelser ved å søke råd og bruke tid. Som regel har legene litt tid når det er snakk om hjernedød, sier hun. Kommende leger lærer for lite om etiske dilemmaer i yrket under studietida, mener Yngre Legers forening.

Hele Norges coronakart