Dårlig sommervær kan gi D-vitaminmangel

Dårligere vær om sommeren kan føre til at folk får for lite D-vitamin, ifølge forskere.

REGN, REGN, REGN: Begredelig sommervær kan gi mangel på D-vitaminer. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
REGN, REGN, REGN: Begredelig sommervær kan gi mangel på D-vitaminer. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forklaringen er at solstrålene ikke klarer å trenge gjennom tykke skylag. Sola er kroppens viktigste kilde til vitamin D.

- Min forskning viste at de som hadde vært i områder der det hadde vært en dårlig sommer, hadde lavere nivåer enn de som hadde vært der det var fint vær, sier professor Magritt Brustad ved Universitetet i Tromsø til Aftenposten.

Samtidig viser tall fra Helseøkonomiforvaltningen at antall nordmenn som testes for mangel på vitamin D, har steget kraftig.

6 millioner kroner gikk til slike tester ved private laboratorier i 2011. I år er like mye utbetalt på årets seks første måneder.

Statistikk fra det private laboratoriet Fürst viser at resultatene er ganske uendret de siste tre årene. Men én av tre prøver viser lavere D-vitaminnivå enn myndighetene anbefaler.

Somrene i Oslo har hatt langt flere dager med overskyet vær og regn de siste årene enn det som har vært normalt tidligere. I fjor regnet det 4 av 10 dager i juni, juli og august, ifølge tall fra Meteorologisk institutt.

En større andel regnværsdager er ikke blitt registrert siden værstasjonen i Oslo åpnet i 1937.

Ikke bare dårlig vær, men også mye tid inne og feil kosthold med lite fisk kan føre til D-vitaminmangel. For lite D-vitamin knyttes til muskel- og skjelettsmerter, hodepine og slapphet.

(NTB)