Dårlig start for FNs sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FNs nye generalsekretær Ban Ki-moon hadde sin første dag på jobben han overtok etter Kofi Annan, på tirsdag, og begynte med å lage skandale. I sin aller første uttalelse som FN-sjef brøt han med FNs klare og prinsipielle motstand mot dødsstraff. Ban Ki-moon ble bedt om å kommentere henrettelsen av Saddam Hussein, og svarte først klokt med å minne om ofrene for Saddams mange forbrytelser. Men deretter føyde han uklokt til at det er opp til hvert enkelt av FNs medlemsland å bestemme sitt forhold til dødsstraff.

Generalsekretærens talsperson som også hadde sin første dag på jobben, måtte rykke ut og forsikre at det ikke var Ban Ki-moons hensikt å endre FNs politikk på dette området. Han hadde bare føyd til en «nyanse». Skandalen rundt generalsekretærens ukloke «nyanse» forsterkes av videoen fra henrettelsen av Saddam som fortsatt går verden rundt på internett, der vitnene håner den dødsdømte der han står med løkke rundt halsen. Henrettelsen bærer mer preg av en lynsjing enn av at en dødsdom settes ut i livet av en fungerende, statlig myndighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer