Dårlig start for FNs sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs nye generalsekretær Ban Ki-moon hadde sin første dag på jobben han overtok etter Kofi Annan, på tirsdag, og begynte med å lage skandale. I sin aller første uttalelse som FN-sjef brøt han med FNs klare og prinsipielle motstand mot dødsstraff. Ban Ki-moon ble bedt om å kommentere henrettelsen av Saddam Hussein, og svarte først klokt med å minne om ofrene for Saddams mange forbrytelser. Men deretter føyde han uklokt til at det er opp til hvert enkelt av FNs medlemsland å bestemme sitt forhold til dødsstraff.

Generalsekretærens talsperson som også hadde sin første dag på jobben, måtte rykke ut og forsikre at det ikke var Ban Ki-moons hensikt å endre FNs politikk på dette området. Han hadde bare føyd til en «nyanse». Skandalen rundt generalsekretærens ukloke «nyanse» forsterkes av videoen fra henrettelsen av Saddam som fortsatt går verden rundt på internett, der vitnene håner den dødsdømte der han står med løkke rundt halsen. Henrettelsen bærer mer preg av en lynsjing enn av at en dødsdom settes ut i livet av en fungerende, statlig myndighet.

Opplysningene som nå kommer fram om hastverket Iraks statsminister Nuri Kamal al-Maliki hadde med å henrette Saddam, bidrar også til å stille generalsekretærens kommentar i dårlig lys. En kilde som ikke vil bli navngitt i Det hvite hus sier til avisa The New York Times at amerikanske myndigheter forsøkte å få henrettelsen utsatt både på grunn av inngangen til den muslimske høytid Id, og for å få tid til en juridisk utredning av et prosedyrespørsmål rundt dødsdommen mot Saddam. Det førte ikke fram. Den uverdige forestillingen ble i stedet framskyndet.

Det kommer i tillegg at henrettelsen ikke uventet ser ut til å bidra både til økt uro og polarisering i Irak. Og at motstanden mot dødsstraff øker i USA der en kommisjon i delstaten New Jersey anbefaler at dødsstraff erstattes med fengsel på livstid. Dødsstraff er i strid med menneskerettighetene og det er urovekkende at FNs generalsekretær ikke er til å stole på i dette spørsmålet.