Dårlig start

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den nye runden i Verdens handelsorganisasjon om en liberalisert verdenshandel, har fått en dårlig start de siste dagene i Seattle i den amerikanske delstaten Washington. I stedet for å møte demonstranter og pressgrupper med åpen vilje til å lytte innenfor ordninger som etter hvert er blitt vanlige ved store konferanser i FN-regi, ble Nasjonalgarden og store politistyrker kommandert ut. Det er absurd at delegatene skal forhandle om framtidas fredelige handel i en by som befinner seg i unntakstilstand. Det er enda mer absurd når det skjer fordi ingen har tenkt på at andre enn regjeringenes representanter vil ha et ord med i laget når framtida formes ut i form av internasjonale regelverk.
  • Så skulle det vise seg at det ikke bare hersket kaos og unntakstilstand ute i Seattles gater, men også inne i delegatenes møterom. Den sindige og diplomatiske utenriksminister Knut Vollebæk karakteriserte deler av forhandlingene under ledelse av USAs sjefdelegat Charlene Barshefsky som skandaløse. Det er som kjent et lite diplomatisk uttrykk. Vollebæk var mest opprørt over mangelen på seriøsitet ved at så kort tid ble satt av til reelle forhandlinger.
  • Demonstrasjonene hindret USAs utenriksminister Madeleine Albright i å holde sitt hovedinnlegg. Men byen var ryddet da president Bill Clinton holdt sitt. Dessverre bar presidentens innlegg sterkt preg av at presidentvalgkampen er i gang. Clintons utspill både når det gjelder faglige og sosiale rettigheter og miljø, bar mer preg av hensynet til visepresident Al Gores valgkamp enn av vilje til å finne omforente løsninger. Norge arbeider for sosiale rettigheter i utviklingsland, men utenriksminister Vollebæk karakteriserte president Clintons utspill som svært uheldig. Utviklingslandene oppfattet dette utspillet først og fremst som et forsøk på å sikre fortsatt amerikansk dominans.
  • Det er ikke vanskelig å spå at etter en så dårlig start vil denne WTO-runden bli både vanskelig og langvarig.