Dårlig taper - sikker på seier

Hvis Morten Gamst Pedersen slår sine beste dødballer mot Marius Johnsen, blir det mål på Ullevaal i kveld. Det er Åge Hareide sikker på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL/SAS HOTELLET (Dagbladet): Med andre ord: Bildet du ser fra gårsdagens trening på Ullevaal Stadion er den norske hovedveien til suksess. Ballen Marius Johnsen feier i mål med luggen var nemlig et perfekt slått frispark fra Gamsten. Og derfor er det all mulig grunn til å tro at Norge tar med seg den avgjørende VM-spenninga til Minsk i neste uke.

Planen er i hvert fall klar.

-  Blir serven god fra Gamsten, så scorer vi på dødball, sier Åge Hareide skråsikkert. -  Det er et voldsomt trøkk i laget akkurat nå. Men vi er ikke opptatt av å knuse Moldova mer enn andre - vi er bare opptatt av å vinne.

-  Og det tror jeg vi gjør.

Bergdølmo-pasningen

Trøkk, ettertrøkk, først på andreballen og presise på dødball. Legg til disiplin og du har den totale kampstrategien på Ullevaal i kveld. Og ikke la deg skremme av de mange ryktene om den gode gamle og utskjelte Flo-pasningen.

Det du eventuelt får se i kveld er en Bergdølmo-variant tilpasset anledningen.

-  Korrekt, sier Åge Hareide. -  André skal slå ballen fra høyre mot venstre høyt i banen, helst inn på Moldovas halvdel. Og i mottakerenden skal Marius Johnsen heade den tibake inn i boksen. Resten handler om å krige.

SÅNN JA:  Morten Gamst Pedersen har brukt sin venstrefot, og Marius Johnsen gjør det Ullevaal-publikum håper på i kveld: Setter ballen kontant i mål med pannebrasken. -  Blir serven god fra Gamsten, så scorer vi på dødball, sier Hareide. Foto: Arnt E. Folvik
SÅNN JA: Morten Gamst Pedersen har brukt sin venstrefot, og Marius Johnsen gjør det Ullevaal-publikum håper på i kveld: Setter ballen kontant i mål med pannebrasken. - Blir serven god fra Gamsten, så scorer vi på dødball, sier Hareide. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Når Bergdølmo ikke crosser ballen, vil du forhåpentligvis se at samme mann eller Erik Hagen prøver å finne Morten Gamst Pedersen på vei inn i banen fra sin høyrekant. Da vil det være opp til Gamsten om han vil spille Steffen Iversen på vei rundt den venstre av Moldovas tre stoppere, eller fortsette mot mål for skudd, frekke gjennombruddspasninger eller veggspill. Og resten handler om at hele laget trøkker på i to faser.

Fordi ballen skal i mål.

Kraft og humør

-  Marius (Johnsen) spiller venstrekant fordi han skal ta tak i det, sier Åge Hareide. -  Jeg vil ha ham der det smeller. Og det betyr at han skal vinne de ballene vi slår inn bak Moldovas offensive høyrekant og være med i andrefasen for avslutninger fra returrommet.

-  I tillegg er timingen og duellkraften hans i boksen veldig viktig på dødballer.

Humøret er også viktig. Og var det på bånn etter Skottland-kampen for en måned sida var det på topp igjen i går kveld. Der Åge Hareide var på sitt blideste mot alt og alle. Og hygget seg staselig med Jahn Teigen.

-  Det er faktisk veldig bra, sier Norges landslagstrener. -  Etter at samlinga begynte med skadene til Alex Valencia og fortsatt med Ole Martin Årst, har det flatet ut på den fronten. Og spillerne vet hva de skal gjøre - kravene er stilt.

-  Resten handler om å få det ut.

Enkle retningslinjer

Og det er ingen stramme retningslinjer ut over det som er nevnt. Skal Norge være gode, må spillerne gjøre det de gjør i klubblagene. For det er derfor de er på landslaget. Åge Hareide sier med tyngde at han ikke kan forlange mer enn det.

-  Det er egentlig bare ett krav, sier han. -  Og det er at vi skal opp på vårt beste nivå både når det gjelder spill og duellstyrke. Og strategien er klar - ikke vanskelig - den handler om grep for å skaffe oss plass gjennom aggresjon.

-  Det har vi jobbet med hele uka.

En ting Åge Hareide ikke trenger å jobbe med, er vinnerinstinktet. Det er kanskje derfor han mener å huske at han ikke har tapt to kamper på rad siden 1996.

-  Og det er et godt tegn, sier han. -  Jeg er en helvetes dårlig taper. Og jeg har til gode å møte en spiller som er en god taper. Trekker du på skuldrene av et tap, er du i feil bransje.

Derfor lover Norges landslagstrener at gutta hans vil være som besatte i kveld. Uten at det tipper over.

-  Vi er så nær to nye kamper om VM-plassen at vi ikke vil kaste det bort. Disse to kampene er våre sjanser til å gjøre noe med det, sier Åge Hareide.

TROR PÅ PLAY OFF: Landslagstrener Åge Hareide smiler og er optimist. - Vi er så nær to nye kamper om VM-plassen at vi ikke vil kaste det bort, sier Hareide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer