- Dårlig tid har bare gjort meg mer effektiv

Lørdag disputerte Marianne Jensen Hjermstad for sin doktorgrad. Hjemme pludrer fem viltre unger på under fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet fikk innvilget en times besøkstid hjemme hos Bærums-familien.

Det er lørdag morgen, og på gulvet leker trillingene Øyvind, Erling og Håvard (9 md.) sammen med Jørgen (snart 5), Ragnhild (3) og pappa Lars (42). Støynivået blant legoklossene er som på en middels stor byggeplass.

Stram timeplan

Dette er et hjem med stram timeplan. Handleturer, mating av de små, Ragnhild som skal i bursdag - alt må planlegges og tilpasses andre gjøremål.

En vanlig dag hos familien Hjermstad begynner klokka halv sju. Da våkner trillingene.

- Klokka åtte om kvelden er det ro. Da er alle barna i seng, og sover stort sett til neste morgen, forteller Marianne.

Om kvelden setter Marianne seg ved pc-en. Hun har en stipendiatstilling ved Radiumhospitalet og har skrevet avhandling om livskvaliteten hos kreftsyke. Trillingfødsel til tross - det var uaktuelt å ikke avslutte arbeidet.

- Jeg kommer ikke til å få bedre tid siden, sier Marianne.

Tradisjonelt

- Hvordan er arbeidsfordelingen i heimen?

- Kan vi snakke om noe annet, kommer det raskt fra Lars. De siste ukene har han tatt ut sin lovpålagte del av fødselspermisjonen. I tillegg har han en ferieuke som kommer godt med.

- Vi har en tradisjonell arbeidsfordeling etter kjønn, forklarer Marianne. Hun tar seg av matlaging, klesvask og husstell, men er rask til å påpeke at Lars er den som passer ungene mens forefallende husarbeid blir tatt hånd om.

- For oss fungerer dette bra. Jeg kunne blitt sjefbretter på Benetton når som helst, sier Marianne og ler. Hun leder «Familien AS» med myndig hånd, men det hender hun blir dørgende lei av flaskekoking og husarbeid.

Ikke supermor

Fembarnsmoren vil ikke høre snakk om å bli stemplet som supermor. - Har du ett barn, har du det travelt, har du to, har du det travelt. Fem er veldig travelt, sier hun.

- Hvordan får du tid til alt?

- Det bare går. Har du ting du må gjøre, så gjør du dem. Sånn er det bare. Det nytter ikke å ha dårlig samvittighet fordi det blir mindre kos på hvert barn, sier hun.

Nå etter disputasen skal Marianne være hjemme et par år, men prøve å jobbe litt hver uke. Det er vanskelig å få barnehageplass, og kontantstøtte for tre barn gjør det nærmest økonomisk uforsvarlig å jobbe fulltid.

- Jeg kommer til å savne det kollegiale og faglige, men det er viktig for meg å være så mye som mulig sammen med barna, sier hun.

Hun er usikker på om hun vil bli en ettertraktet arbeidstaker etter endt hjemmeperiode.

- Jeg har forståelse for at arbeidsgivere er redd for fravær i forbindelse med syke barn. Det vil uansett være avgjørende å ha en fleksibel jobb, sier hun, og regner med at hun får muligheten til å jobbe videre med materialet hun har samlet til doktorgraden.