Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dårlig tilbud på helsa løs

Hele familien rammes når et familiemedlem blir kronisk syk. Mange nordmenn sliter, for 20 prosent av alle over 80 år er demente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Avlastning er god eldreomsorg

Og bare to prosent av de hjemmeboende demente har et tilfredsstillende dagtilbud. Det sliter på familiene til de syke. Psykiater Ingun Ulstein skal nå ta doktorgraden på de pårørendes lidelser.

- Jeg håper det kan føre til bedre tilbud både for friske og syke, sier hun.

- Klimaet i familien opptar meg. Fra psykiatrien vet vi at slitne pårørende kan forverre den sykes situasjon. Studier fra Australia og USA viser at de demente kan bo hjemme lenger hvis de pårørende vet mer om sykdommen. Helhetlig tenkning og fokus på individuelle behov er nøkkelord her, sier Ulstein.

Sats på familien

Ingun Ulstein får støtte fra Norges forskningsråd og Lions Club til sitt treårige forskningsprosjekt. Ulstein håper nå å få vite mer om samspillets rolle og hva det betyr for forholdet mellom syke og friske.

- Alle trenger litt tid for seg selv. Skikkelige dagtilbud som inneholder mer enn «kjerringaktiviteter» vil også redusere behovet for sykehjemsplasser, tror Ulstein. Hvorfor ikke få pensjonerte snekkere til å sette fart i gamlegutta? spør psykiateren.

Av dem som er så «heldige» å bo på institusjon, er det bare 12 prosent som har et tilfredsstillende tilbud i skjermede enheter.

- De fleste steder har et altfor dårlig tilbud, sier demenskonsulent Kjersti Eng i Nasjonalforeningen Demensforbundet.

- Folk krever for lite fordi de er redde for at kommunehelsetjenesten skal vende seg mot dem. Ofte ender de opp med å synes synd på personalet istedenfor å slå i bordet, sier Eng.

Dagtilbud, egne boenheter og et team som koordinerer omsorgen er kommunale minstemål, mener forbundet.

- Her svikter altfor mange kommuner, men lyspunkter finnes. Flere steder har interesserte og dyktige fagfolk.

Trår til

I Borre kommune i Vestfold har de svingt seg for å hjelpe de demente og familiene deres. En tiltakskjede som tar hensyn til den enkeltes behov og et eget Hukommelsesteam er tilbud kommunen kan skilte med. I Borre finnes bokollektiv, dagtilbud og skjermede enheter. Det er betydelig politisk vilje til å satse.

- Lokalpolitikere, rådmann og fylkeslege er lagspillere. Uten politisk velvilje nytter det lite. Sats på lokale nøkkelspillere, er prosjektleder Karl-Asbjørn Lilles råd til andre kommuner.