Dårlig vær ga luftambulansen mindre jobb

Mens NAF fikk rekordpåske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Årets påske ble en roligere affære enn vanlig for Norsk Luftambulanse. Det dårlige været førte nemlig til at flere enn vanlig holdt seg rundt hyttene i stedet for å legge ut på langturer uten den nødvendige trening.

Ski- og akeulykker

Basene på Ål og Dombås kan allikevel melde om mange ulykker som er relatert til ski- og akeaktiviteter skriver Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

Av de femten oppdragene basen på Ål gjennomførte i påsken, var hele ni relatert til ski- eller akeaktiviteter. I tillegg ble det fløyet to redningsoppdrag for å lete etter mennesker i fjellet.

Ved basen på Dombås har det vært 19 henvendelser i påsken. Det har vært skader i forbindelse med vinteraktiviteter som har utløst alarmen nesten hver gang, ifølge pressemeldingen.

Rekordpåske for NAF

Da var det mer å gjøre for NAF, som fikk en rekordpåske. Hele 10.000 bilister ringte for å få hjelp. Dette er en økning på 17 prosent sammenlignet med påsken 2006, skriver NAF i en pressemelding.

Det var en kombinasjon av dårlig vær, sommerdekk, tung last og litt uflaks som førte til at NAF i snitt reddet en bilist hvert tredje minutt døgnet rundt denne påsken.

SNØDDE INNE: 150 personer startet ferien med å snø inne på Hardangervidda. MMS-foto: Vigdis Alver
SNØDDE INNE: 150 personer startet ferien med å snø inne på Hardangervidda. MMS-foto: Vigdis Alver Vis mer

Alle dro samtidig

I går skulle alle hjem fra fjellet, noe NAF merket godt.

- Det virket som om alle bestemte seg for å reise hjem samtidig på søndag ettermiddag. Rundt klokken 16.00 ringte det fortvilte påsketurister i ett sett. Mange hadde kjørt seg fast i snøen eller havnet i grøfta. Når man laster bilen full av barn, hunder og bagasje blir den veldig tung og oppfører seg helt annerledes på vegen enn ellers. Når man i tillegg har skiftet til sommerhjul allerede, er det ikke lett å manøvrere på glatte påskeveger, sier skiftleder på NAFs alarmsentral Karl Inge Rødal i pressemeldingen.

Snødde inne

Årets påske startet på verst tenkelige måte for 150 personer som snødde inne på Hardangervidda. De ble sittende på Halna fjellstue i 30 timer før været ble bra nok til at de kunne ta fatt på påskeferien.