Dårlig vær hindrer NATO-angrep

Dårlig vær hindret NATO fra å gjennomføre planlagte angrep mot jugoslaviske stillinger i Kosovo i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Minst seks britiske Harrier jagerfly måtte returnere til Gioia del Colle-basen i Italia like etter at de hadde tatt av, på grunn av dårlig vær over Kosovo. Ifølge rapporter referert av BBC forsøkte NATO for første gang å angripe regulære jugoslaviske hærstyrker på bakken i Kosovo.

En NATO-talsmann ved det militære hovedkvarteret i Mons i Belgia sier at NATO-operasjonen går som planlagt, og at alle flyene som var i luften over Jugoslavia i natt vendte trygt tilbake til sine baser.

Fase to

Men været har nå vært en alvorlig bekymring for den militære ledelsen i flere dager. NATO hevder at været ikke skal få bli Slobodan Milosevic' beste venn og sier at operasjonen gjennomføres uansett værforhold. Blant annet er bruk av krysserraketter uavhengig av værforholdene. Men det innrømmes samtidig at det hadde vært mer ideelt med blå himmel over området, noe som også hadde gjort det lettere å gjennomføre angrep om dagen.

Fase to av NATOs operasjon går ut på å treffe jugoslaviske hærstillinger og deres tunge våpen i Kosovo. Dette er en langt mer risikabel operasjon enn angrep utelukkende mot antiluftskyts, flyplasser og radarinstallasjoner, som utgjorde innledningsfasen av NATO-operasjonen. Flyene er også avhengig av godt vær for å treffe de nøye utvalgte målene.

Avviser

Til tross for været ble flere mål både i Kosovo og i Montenegro truffet. Blant annet ble det registert kraftige eksplosjoner på Golubovici-flyplassen ved Montenegros hovedstad Podgorica.

Også flere mål rundt Beograd, blant annet flyfabrikken UTva, ble truffet.

NATO-talsmenn tilbakeviser rapporter om at et Harrier jagerfly ble skutt ned over Podgorica.

(NTB-Ole Kristian Bjellaanes)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer