Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dårlig vær ødela Fuglesangs romferd

Lyn slo ned ved plattformen. Oppskytingen utsettes til i morgen tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KENNEDY SPACE CENTER, FLORIDA (Dagbladet): Lenge så alt perfekt ut for Christer Fuglesangs oppskyting med romferja Discovery 07.36, norsk tid. Teknikken lå perfekt an, men plutselige og uforutsigbare tordenstormer ødela alt.

Neste forsøk blir om 24 timer - altså 07.10 i morgen tidlig.

Trass optimisme de siste minuttene, så var været for dårlig på flere punkt til at romferja kunne sendes opp.

Et lyn slo ned innen sju kilometer fra oppskytingsplattformen på Kennedy Space Center (KSC), noe som brøt av oppskytingsreglene. Regn øste ned over romferja. Andre faktorer som haug- og amboltskyer bidro ytterligere til å utsette oppdraget til i morgen.

Christer Fuglesang og resten av besetningen blir nå hentet ut av romferja.

UVÆR: En rekke værforhold, inkludert massive tordenstormer, gjør at det er lite trolig at Discovery skytes opp. Foto: SCANPIX/EPA/Justin Dernier
UVÆR: En rekke værforhold, inkludert massive tordenstormer, gjør at det er lite trolig at Discovery skytes opp. Foto: SCANPIX/EPA/Justin Dernier Vis mer

Dagbladet følger oppskytingen fortløpende fra Kennedy Space Center. Trykk F5 for siste versjon.

Pause
En resignert latter bredte seg gjennom presserommet på KSC da alle værforholdene som forhindrer oppskyting ble lest opp. Sjansen for oppskyting gikk på svært kort tid fra 80 prosent til det halve, men nedtellingen fortsatte imidlertid i det lengste.

Nedtellingen ble stanset i den innebygde pausen på T-9 minutter.

Fra pressesenteret på Kennedy Space Center i Florida kan man se voldsomme lynnedslag som lyser opp store haugskyer.  Stormene utviklet seg ikke som NASA på forhånd trodde.

KLARE: Christer Fuglesang og Patrick Forrester skal til å entre Discovery, Foto: NASA TV/Scanpix
KLARE: Christer Fuglesang og Patrick Forrester skal til å entre Discovery, Foto: NASA TV/Scanpix Vis mer

- Vi kan ofte få plutselige oppblussinger på grunn av fronter som møter områder med varmt vann. Vi vet ikke hvordan denne vil utvikle seg, og må bare vente og se, sa meteorolog oberstløytnant Barrett til Dagbladet.

For å komme i riktig posisjon i forhold til Den internasjonale romstasjonen ISS må Discovery lette innen et smalt vindu på rundt fem minutter.

NASA er under press for å få Discovery opp fort. På grunn av andre oppskytinger må romferja lette innen 30. august, om ikke så blir de forsinket fram til oktober. Talsmenn mener likevel at det er overveiende sannsynlig at de vil treffe vinduet i løpet av uka.

Astronautene er klare
Blant værforholdene som forhindrer oppskyting er haugskyer, regn i ruten hvor Discovery skal fly, fare for statisk elektrisitet samt lyn innen fem nautiske mil fra oppskytingsplattformen.

TRUENDE SKYER: Oberstløytnant Patrick Barrett peker ut stormene på en skjerm i pressesenteret på Kennedy Space Center. - Vi må bare vente og se, sier han til Dagbladet. Foto: GEIR BARSTEIN
TRUENDE SKYER: Oberstløytnant Patrick Barrett peker ut stormene på en skjerm i pressesenteret på Kennedy Space Center. - Vi må bare vente og se, sier han til Dagbladet. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

Her kan du følge stormene over Florida direkte.

I mellomtida sitter Christer Fuglesang og de seks andre astronautene faststroppet i Discovery. Svensken smilte bredt og vinket da han kom ut av mannskapsbygningen og entret bussen som tar dem til romferja. Eskortert av pansrede politibiler og helikoptere i lufta ble alle sju skysset til plattform 39A.

«Tankningen klar. Om en halvtimme tar vi på rymddräkterna. Tack och hej för den här gången. Tillbaka "on-line" om två veckor.», er det siste Fuglesang meldte på Twitter.

Veteraner Dagbladet har pratet med mener vi nå står overfor en av de mest spektakulære nattoppskytingene på lenge, men advarer om at Florida-været er notorisk kjent for sine plutselige og dramatiske omslag.

På den lyse siden så har NASA gitt alt det tekniske ved romferja grønt lys.

TRUER: Stormene i sør-øst og over plattformen truer oppskytingen. Grafikk: wunderground.com
TRUER: Stormene i sør-øst og over plattformen truer oppskytingen. Grafikk: wunderground.com Vis mer

- Jeg tenker på dere
Det finnes flere løsninger dersom noe går kritisk galt under oppskytingen og de må avbryte. Romferja kan enten forsøke å returnere til Kennedy Space Center, en av tre nødlandingsplasser i Europa eller forsøke å komme seg opp i bane.

En siste utvei er at mannskapet evakuerer fra romferja. Dette vil trolig ikke få en lykkelig utgang.

- Jeg tenker på dere. Jeg skulle ønske jeg var der med dere akkurat nå; jeg ønsker ikke å være med dere når oppskytingen finner sted, sa Christer Fuglesang i en videohilsen som ble avspilt under et arrangement for frammøtt familie, venner og presse i Florida.

- Og jeg er veldig glad for at vi slo nordmennene og danskene, sa den svenske generalen Sverker Göranson senere.

ROMFERJE I SOLOPPGANG: Dagbladet besøkte oppskytingsplattformen i går morges. Foto: GEIR BARSTEIN
ROMFERJE I SOLOPPGANG: Dagbladet besøkte oppskytingsplattformen i går morges. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

Ett tonn tung tredemølle
Christer Fuglesang og den øvrige besetningen på seks skal levere over sju tonn utstyr til Den internasjonale romstasjonen ISS. Inkludert i dette er mat, vann, klær, et luftrensesystem, den ett tonn tunge tredemøllen COLBERT samt en rekke vitenskapelige instrumenter.

Mye av dette er pakket i MPLM-modulen Leonardo. Christer Fuglesang er såkalt «loadmaster» for denne, og har som oppgave å påse at at den omfattende overførselen fra romferja til ISS går som planlagt.

Totalt tre romvandringer står på planen. Christer Fuglesang og kollega Danny Olivas skal stå for to av disse, og blant annet bytte en tom ammoniakktank på over 300 kilo på utsiden av ISS. Under denne turen er Fuglesang festet fast på enden av en 18 meter lang robotarm. Dette krevende arbeidet krever steinhard koreografi, sier NASA.

Fuglesangs romvandringer finner sted på dag sju og ni. Oppdraget, kalt STS-128, varer totalt i 13 dager.

ADJØ Mannskapet vinket farvel til landjorda i natt, norsk tid. Bussen i bakgrunnen kjørte dem ut til oppskytingsplattform 39A hvor Discovery skal skytes opp. Fra venstre: Oppdragsspesialist (MS)John Olivas MS Nicole Scott, MS Christer Fugelsang, MS Jose Hernandez, kommandør Rick Sturckow, pilot Kevin Ford og MS Patrick Forrester Foto: AFP/Scanpix/Karen BLEIER
ADJØ Mannskapet vinket farvel til landjorda i natt, norsk tid. Bussen i bakgrunnen kjørte dem ut til oppskytingsplattform 39A hvor Discovery skal skytes opp. Fra venstre: Oppdragsspesialist (MS)John Olivas MS Nicole Scott, MS Christer Fugelsang, MS Jose Hernandez, kommandør Rick Sturckow, pilot Kevin Ford og MS Patrick Forrester Foto: AFP/Scanpix/Karen BLEIER Vis mer

Oppdragsspesialist Nicole Stott skal bytte plass med Tim Kopra om bord ISS.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media