Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dårlig vær ødelegger første del av Solbergs program med Obama i Det hvite hus

Varsel om fuktig møte i Washington D.C..

MØTTES TIDLIGERE: Statsminister Erna Solberg sammen med USAs president Barack Obama i Det hvite hus før et møte i Washington D.C. i mars i år. Foto: Chuck Kennedy / Anadolu Agency
MØTTES TIDLIGERE: Statsminister Erna Solberg sammen med USAs president Barack Obama i Det hvite hus før et møte i Washington D.C. i mars i år. Foto: Chuck Kennedy / Anadolu Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) og de fire andre nordiske statsministerne blir i dag tatt imot i Det hvite hus av USAs president Barack Obama med pomp og prakt til toppmøte.

I gatene rundt var lyktestolpene dekorert med nordiske og amerikanske flagg  Et varslet regnvær ødela imidlertid planene om å ha 6.500 gjester til deler av arrangementet ute i hagen mens en salutt på 21 skudd blir avfyrt. Seansen ble avlyst allerede kvelden i forveien, opplyser Statsministerens kontor.

Dermed må Solberg i stedet holde sitt planlagte innlegg innendørs, mens skuffede inviterte gjester måtte holde seg hjemme.

Store temaer I løpet av dagen har de nordiske statslederne både møter med Obama og utenriksminister John Kerry. Noen av hovedtemaene for møtene er sikkerhetspolitikk, handelspolitikk, klima og migrasjon.

For Erna Solberg og Norge er det blant annet viktig at USA signaliserer fortsatt prioriterer nordområdene selv om mange av verdens største konflikter for tida foregår rundt Midtøsten. I handelspolitikken forventer Norge et tydelig signal om at USA fortsatt vil handle med Norge og Island som står utenfor EU, selv om landet undertegner handelsavtalen TTIP med EU. I klimaspørsmål er det viktig for Norge at USA ratifiserer klimaavtalen før Obama går av som president i januar neste år.

Mens statslederne i løpet av dagen møtes til alvorlige samtaler om blant annet sikkerhetspolitikk, handel og klima, deltar Solbergs ektemann, Sindre Finnes,  på «førstedametreff» med Michelle Obama og de andre ektefellene til statslederne fra Finland, Danmark, Sverige og Island.

Obama til bords Om kvelden er det statsmiddag, som Obama bare har arrangert tolv ganger tidligere. Det er tre typer land som får æren av slike statsmiddager: USAs nære allierte, land USA ønsker å få et bedre forhold til, og mektige land som USA er avhengig av. Den forrige nordmannen som fikk dette, var kong Olav da Lyndon B. Johnson var president for 48 år siden.

Middagen som går av stabelen natt til lørdag norsk tid er dessuten spesielt storslagen. Mens det vanligvis er 120 gjester til stede på slike statsmiddager i State Dining Room, er hele 400 gjester ventet til kveldens middag. Popstjernen Demi Lovato skal stå for underholdningen.

Erna Solberg har dessuten fått æren av å sitte til bords med selveste Obama. På forhånd har hun og staben lagt opp en lang liste med samtalepunkter hun gjerne vil diskutere med presidenten. Det er ikke planlagt dansing, men beskjeden fra Det hvite hus er at folk får lov til å danse dersom de ønsker det, opplyser Statsministerens kontor.

Gjestelista til middagen var ikke kjent på forhånd, men vanligvis inviteres både kjendiser og framtredende politikere. Foruten Erna Solberg er æresgjestene Finlands presidentSauli Niinistø, Sveriges statsminister Stefan Løfven, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og Islands statsminister Sigurdur Ingi Johannsson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!