Hjelpemannskaper klare for leteaksjon i Tamokdalen i Troms onsdag kveld. Fire personer er savnet i Tamokdalen, men på grunn av snøskredfare blir bakkemannskap ikke satt inn i søket. Foto: Norsk Folkehjelp / NTB scanpix
Hjelpemannskaper klare for leteaksjon i Tamokdalen i Troms onsdag kveld. Fire personer er savnet i Tamokdalen, men på grunn av snøskredfare blir bakkemannskap ikke satt inn i søket. Foto: Norsk Folkehjelp / NTB scanpixVis mer

Snøskred i Troms

Dårlig vær skaper problemer for letemannskap i Troms

Det er betydelig skredfare i området. Fire personer, en svenske og tre finner, er fortsatt savnet.

- Det er liten storm, snøvær og lavt skydekke i området. Det er en svært krevende situasjon for letemannskapene, sier politimester Astrid Nilsen på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Skredfaren i området nå er på faregrad fire, altså betydelig skredfare. Det er antatt at når temperaturen stiger og vinden tar på, så vil det fortsatt være stor skredfare i området, forteller Morten Pettersen, stabssjef Troms politidistrikt.

- Det er ikke forsvarlig å sende letemannskaper inn på bakken før vi har avklart skredfaren i området, sier Pettersen.

Mulig å finne overlevende

Det som er viktig nå, er å få sendt helikopter inn i området med underhengende søker og mottaker for å søke etter og lokalisere de savnede, forteller han.

Da er de avhengig av flyvær, og slik det ser ut nå er det liten mulighet for å få flydd i dag. Politiet håper det vil være mulig å gjennomføre i morgen.

- Vi vurderer det som at det er en mulighet for å finne overlevende ennå, understreker Pettersen.

- Hvis de er skredtatt og begravd, er vår erfaring dessverre at sjansene for overlevelse faller hvert minutt om går. Men vi har ikke avklart skadestedet og dette er fremdeles en redningsaksjon, utdyper Bård Rannestad, seksjonsoverlege Universitetssykehuset i Nord-Norge.

- Ikke kontakt

De fire personene ble meldt savnet i går ettermiddag etter å ha startet en topptur til Blåbærtinden i Tamokdalen i Troms, ifølge NRK Troms.

Det har gått et stort skred i akkurat dette området, og det skal være observert skispor inn i raset, men ikke ut, ble det fortalt på NRK nyhetsmorgen.

- Det er funnet spor som går inn i raset, sa politiets innsatsleder John-Kåre Granheim til Folkebladet i går kveld.

Ennå håp

Politiet mener at det fremdeles er håp om å finne overlevende.

- Men vi har ikke fått kontakt med de fire som har vært der oppe. Sannsynligheten er derfor stor for at noen er tatt av skred, sa innsatsleder Roald Berntsen i Troms politidistrikt til NRK tidligere i dag.

Han legger til at redningsmannskaper vil gå inn så snart området anses for trygt nok.

Redningsaksjonen ble innstilt i natt på grunn av mørket og de vanskelige forholdene. Skredfaren er på farenivå tre, det snør og er vanskelige leiteforhold.

Et ambulansehelikopter fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø og et Sea King redningshelikopter søkte også i området fra lufta i går, ifølge NRK.

Svensk og finsk turfølge

Skredet skal være rundt 300 meter bredt og er anslått til å være 600 til 700 meter langt.

De savnede er en svensk kvinne og tre finske menn, har politiet opplyst til det svenske nyhetsbyrået TT, ifølge Folkebladet. De

De fire hadde vært på topptur i området. De ble sist observert rundt klokka 14 onsdag. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.