Dårlig vær stanser redningsaksjon i Antarktis

Sterk vind og regn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skipet «Akademik Shokalskiy» har 74 passasjerer og mannskap om bord, og det har siden julaften sittet fast i isen i Antarktis.

Hittil har alle forsøk på å nå skipet ved hjelp av isbrytere mislyktes, noe som har tvunget fram en mer komplisert redningsaksjon med helikopter.

- Redningssituasjonen i Antarktis er uforandret. Helikopteret kan ikke fly under de rådende værforholdene, heter det i en oppdatering fra australske sjøredningsmyndigheter.

Det fryktes at skipet er i ferd med å «spises opp» av isen.

Akademik Sjokalskij sitter fast omkring 185 kilometer øst for den franske stasjonen Dumont D'Urville på Antarktis og cirka 280 mil sør for Hobart på Tasmania.  Det begynte selveste julaften, da skipet ble sittende fast i tett pakkis.

Av de to isbryterne som nå er i området for å hjelpe det russiske forskningsskipet har det ene, det kinesiske redningsskipet «Xue Long» (Snødragen) tilsynelatende også kjørt seg fast i den tette marengsen.

Nå må den australske isbryteren «Aurora Australis», som egentlig skulle redde det russiske forskningsskipet, gjøre et forsøk på å redde den kinesiske redningsbåten, for at ikke hele operasjonen skal gå i vasken.

Ifølge The Guardian, som har en reporter på det fastfrosne skipet, er «Akademik Shokalskiy» i ferd med å bli «spist opp» av Antarktis.

Da skipet ble sittende fast var de bare rundt tre kilometer fra åpent hav. Siden har snøstormer og sterk vind pakket skipet inn i en tykkere iskappe. Nå skal det være mellom 13 og 18 nautiske mil - 25-33 kilometer - ut til åpent hav.


SITTER FAST I ISEN: Ziggy Marzinellia og Graeme Clark forbereder en mulig landingsplass for helikopter ved siden av skipet. Foto: EPA / ANDREW PEACOCK / FOOTLOOSEFOTOGRAPHY.COM / NTB scanpix
SITTER FAST I ISEN: Ziggy Marzinellia og Graeme Clark forbereder en mulig landingsplass for helikopter ved siden av skipet. Foto: EPA / ANDREW PEACOCK / FOOTLOOSEFOTOGRAPHY.COM / NTB scanpix Vis mer