Corona i Norge:

Dårlig vaksinenytt

Regjeringen med dårlig vaksinenytt under onsdagens pressekonferanse.

ORIENTERTE: Helseminister Bent Høie orienterte om coronasituasjonen. Video: Dagbladet TV / Regjeringen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg vet at mange gleder seg. Men jeg vet også at mange er engstelige for at smitten skal skyte fart igjen.

Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie under regjeringens pressekonferanse dagen før Norge går over i trinn to av regjeringens gjenåpningsplan.

Han fortsetter:

- Det er ikke så rart - vi har jo opplevd det mange ganger. Det kan skje denne gangen også, vi tåler mer nå enn når vi har åpnet opp de andre gangene. Vaksinene har gjort oss mindre sårbare. Vi tåler mer smitte i samfunnet fordi de eldste og en stor del av risikogruppene er vaksinert og beskyttet mot sykdom og død, sier han.

Regjeringen har imidlertid ikke bare gode nyheter å meddele under onsdagens pressekonferanse - Norge vil få færre vaksinedoser i tida som kommer.

Forsinkelser i vaksineleveranser

Norske kommuner er godt i gang med å vaksinere innbyggerne - og en stor andel av landets eldre og personer i risikogruppen er nå vaksinert.

Norge er likevel avhengig av vaksineleveranser for å få vaksinert resten av befolkningen.

Helseminsiteren opplyser om at det blir forsinkelser i vaksineleveransene i uke 23. Denne uka skulle Norge i utgangspunktet fått 340 000 vaksinedoser, men vil ikke få mer enn 300 000.

- Vi har et stort håp om at de 40 000 dosene kommer fort tilbake igjen, så vi klarer å følge tidsskjema for vaksineringen. Det er viktig for meg å minne om dette: antall vaksinedoser til Norge vil øke mye i tida som kommer, hvis det ikke skjer store endringer i de planlagte leveransene. Det innebærer at vaksineringen skyte fart i alle landets kommuner, sier Høie.

Endringen i den geografiske vaksinefordelingen

Regjeringen har tidligere sagt at 24 østlandskommunene med høyt smittetrykk skulle få 60 prosent flere vaksinedoser. Nye beregninger fra FHI viser at en omfordeling av vaksinedoser på 60 prosent innebærer at kommuner med lavt smittetrykk må gi fra seg betydelig mer enn 35 prosent av vaksinene.

- Regjeringen har besluttet at ingen kommuner skal gi fra seg mer enn 35 prosent av vaksinedoser, kunngjorde Høie på pressekonferansen.

Konsekvensen er at de 24 kommunene som skulle fått flere vaksiner, får færre enn planlagt.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, er mindre fornøyd med regjeringens endringer i vaksinefordelingen.

- Nå er det mye vingling her, og vi har bare hatt åpen skjenking i Oslo i noen få timer. At denne beskjeden kommer den dagen vi gjenåpner Oslo, er ganske spesielt, sier Johansen til Dagbladet.

Fraråder Janssen-vaksinen

Assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, minner om viktigheten av å overholde alle smittevernregler.

- Det er fremdeles mulig å snuble på oppløpet, sier han under pressekonferansen.

Nakstad sier videre at Helsedirektoratet ikke anbefaler noen å ta Janssen-vaksinen frivillig, men heller vente på sin tur i vaksinekøen.

- Selv om det er sjelden, kan vaksinene gi livstruende bivirkninger i form av en sjelden form for blodpropp. Det er en risiko vi ikke anbefaler å ta nå som det bare er få uker igjen til alle vil få tilbud om en mRNA-vaksine.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer