Dårlige arbeidsforhold på «Indiska»-fabrikker

Minstelønn og ingen fagorganiserte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske kleskjeden Indiska, som har åtte butikker i Norge, har satset stort på å sikre fabrikkarbeiderne sine rettigheter. Men en ny rapport som Aftonbladet.se presenterer, viser at det er mye igjen før de lever opp til sin egen, etisk bevisste profil.

Nettverket Rena Kläder besøkte fire av fabrikkene som leverer til butikken, og fant ut at det ikke var noen fagorganiserte, og at lønningene er så lave at det ifølge nettverket ikke går an å leve av dem.

- I India i dag er det et stort problem å slutte seg til en fagorganisasjon, etter som man ofte utsettes for hets og represalier fra arbeidsgiveren, forklarer Malin Eriksson, koordinator i Rena Kläder.

Men i stedet for å støtte arbeidernes kamp for fagorganisering, prøver Indiska å få arbeiderne til å organisere seg i arbeiderkomiteer sammen med arbeidsgiveren. Dette ødelegger den faglige organiseringen, mener Rena Kläder.

Rapporten sier også at lønnene på fabrikkene er alt for lave til å leve av. Indiskas krav er minstelønn for arbeiderne, men dette holder ikke for en ordentlig behandling av arbeiderne, mener Eriksson.

- Som det er nå, er systemet forkastelig og helt urimelig, sier hun.

Indiska synes kritikken er urettferdig, og henviser blant annet til at fagorganisasjonene er politiske, og at ikke alle arbeidere vil være med av den grunn.

- Når det gjelder lønnene, er det ingen i verden som kan forsørge en familie på en lønn, sier Renee Andersson, etikk- og miljøansvarlig i Indiska til Aftonbladet.se.

Kleskjeden Indiska har 80 butikker i Sverige, Norge, Danmark og Finland.