Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dårlige nyheter fra Sverige kan gi rentekutt

Etter dagens dårlige nyheter fra Sverige kan Riksbanken bli tvunget til å kutte renten.

ØKONOMI: Riksbanksjef Stefan Ingves kan bli tvunget til å senke styringsrenten i Sverige i neste uke. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
ØKONOMI: Riksbanksjef Stefan Ingves kan bli tvunget til å senke styringsrenten i Sverige i neste uke. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Tall fra Statistiska Centralbyrån (SCB) viser torsdag at svenske konsumpriser falt 0,1 prosent fra oktober til november.

På årsbasis steg prisene 0,1 prosent, mens forvetningene SME Direkt ifølge di.se viste at analytikerne ikke ventet noen endring på månedsbasis, men en oppgang 0,2 prosent på årsbasis.

Det er også langt under det Riksbanken hadde lagt til grunn. Riksbankens rentebane i forrige pengepolitiske rapport, fra 24. oktober, pekte mot en konsumprisvekst på 0,4 prosent i november.

Til sammenligning steg prisene med 2,4 prosent på årsbasis i Norge i november.

Ledighet på 8 prosent Samtidig meldte SCB at arbeidsledigheten var 7,5 prosent i november. Her lå snittet av forventningene på 7,3 prosent.

Sesongjustert var ledigheten på 8,0 prosent, mot ventet 7,9 prosent.

Svenskekronen reagerte med å falle markert. Mot dollar og euro er svekkelsen i øyeblikket på rundt tre øre, mens en euro koster 9,05 svenske kroner og en dollar koster 6,57 kroner. Svenskekronen svekker seg også litt mot norske kroner.

Må kutte renten? di.se skriver i en kommentar at Riksbankens sjef Stefan Ingves nå tvinges til å senke den svenske styringsrenten til 0,75 prosent på møtet den 17. desember.

I Norge ligger styringsrenten til sammenligning på 1,5 prosent, etter at Norges Bank besluttet holde den uendret på siste rentemøte.

Flere nyheter Meglerhus: Det vil bli et hav av penger
Dårlige tall fra Europa
- En korreksjon er nå på overtid