Dårlige odds for Powell-besøk

Israels statsminister Ariel Sharon har sørget for at utenriksminister Colin Powells besøk til Midtøsten er over allerede før det er begynt, mener palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colin Powell ankom Marokko mandag som første punkt på dagsordenen for sine reise til Europa og Midtøsten denne uka, hvor han skal forsøke å søke støtte for USAs president George W. Bush sine planer for hvordan fred kan oppnås i den eksplosive regionen.

Men de allerede dystre utsiktene til en fredsløsning ble forverret etter Sharons tale til den israelske nasjonalforsamlingen Knesset mandag. Der gjorde han det klart at han ikke følger Bushs krav om øyeblikkelig tilbaketrekking fra de palestinske områdene, men tvert imot akter å bli der «til oppgaven er fullført». Uttalelsene har vakt sterke reaksjoner blant palestinerne.

- Han sier til Powell at han ikke skal komme hit, for «vi har fullført alt, vi setter opp sikkerhetssoner, og vi vil fortsette okkupasjonen og vi vil ikke slutte med operasjonene våre», sier Erekat.

Ikke optimistisk

Powell var før turen ikke særlig optimistisk, og forsøkte å dempe forventningene. Han håpet imidlertid at han skulle kunne bidra til en våpenhvile, men det var før Sharons tale.

Ifølge New York Times forventer Powell at Sharon vil ha begynt på prosessen med tilbaketrekking før han ankommer Israel i slutten av uka, og at palestinernes leder Yasser Arafat klarer å holde volden såpass under kontroll at det kan bli snakk om et møte med ham.

Arabisk plan

I Marokko møter Powell både landets kong Mohammed og Saudi-Arabias kronprins Abdullah bin Abdul Aziz, som er på besøk. Kronprinsen er arkitekten bak et forslag til fredsløsning i Midtøsten som støttes av Den arabiske liga. Bush håper ligaen kan være en katalysator for bevegelse i retning av en israelsk-palestinsk avtale.

Powell fortsetter turen til Egypt, som et videre ledd i oppdraget med å søke støtte fra moderate araberledere. I Madrid møter Powell EU-ledere, Russlands president Vladimir Putin og FNs generalsekretær Kofi Annan.

  • Planene for Midtøsten-delen var mandag fortsatt uvisse, men Powell kommer til Israel i slutten av uka. Sharon regner i alle fall med å få besøk. Han sa i sin tale til Knesset at han også vil søke samarbeid med moderate arabiske ledere, og at dette er noe han vil diskutere med Powell.

    (NTB)