Dårlige prognoser for Tsunis som USAs Oslo-ambassadør

George Tsunis ligger dårlig an til å bli USAs ambassadør i Oslo. Ikke bare har han fått det norske Amerika mot seg, han er også blitt offer for maktspillet mellom demokrater og republikanere.

TROR TSUNIS SLITER: Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, forteller at president Barack Obamas kandidat som Norge-ambassadør, George Tsunis, møter stor motstand i Kongressen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
TROR TSUNIS SLITER: Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, forteller at president Barack Obamas kandidat som Norge-ambassadør, George Tsunis, møter stor motstand i Kongressen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- En ting er at han viste delvis manglende kunnskaper om Norge under høringen i Senatets utenrikskomité i januar, men nå har flere demokrater gått ut mot ham, sier direktør i Nobelinstituttet, Geir Lundestad, til NTB.

Han ble riktignok godkjent i utenrikskomiteen, men nominasjonen er nå blitt liggende i Senatet, som har siste ord i prosessen. Der har demokratene et flertall på 55 mot 45, slik at godkjenningen burde være sikker.

Norske i harnisk Men den pinlige forestillingen under høringen i utenrikskomiteen satte norskamerikanere i Midtvesten i harnisk. En underskriftskampanje mot Tsunis kom i gang, og mange har sendt eposter til sine folkevalgte for å protestere, noe som har resultert i at tre demokratiske senatorer har gått ut mot ham.

I tillegg til begge Minnesotas to senatorer, Al Franken og Amy Klobuchar, kunngjorde Tim Johnson fra South Dakota i forrige uke at han heller ikke vil stemme for Tsunis.

Maktspillet i Washington - Det er vanskelig å være sikker, men det er opplagt at han nå er i store vanskeligheter, og det ser ut til at nominasjonen er blitt liggende i den store bunken med ambassadører, dommere og andre utnevnelser som skal godkjennes, sier Lundestad.

Det tyder på at Tsunis er endt i det store maktspillet mellom demokrater og republikanere der republikanerne ikke ønsker å gjøre noe lett for president Barack Obama.

Da er det helt i det blå når det kan komme en avgjørelse, og USAs ambassade i Oslo sier til NTB at de ikke vet noe om når de får en ny ambassadør.

Manglende kunnskaper Under høringen i januar avslørte George James Tsunis, en greskamerikaner som har gjort karriere i hotellbransjen og ble nominert til Oslo-ambassadør fordi han bidro til å samle inn nesten en million dollar til Obamas valgkamp, at han aldri har vært i Norge og vet fint lite om oss.

Han kalte statsminister Erna Solberg president og beskrev Fremskrittspartiet, allerede da i regjering, som et «marginalt element» som spyr ut sitt hat, da han svarte på syrlige spørsmål fra en lite imponert senator John McCain.

Oppvisningen avfødte lange rekker med ufine kommentarer i avisenes kommentarfelter, særlig i Midtvesten, og fagforeningen for amerikanske diplomater, American Foreign Service Association (AFSA) benyttet anledningen til å protestere mot de mange politiske utnevnelsene av ambassadører.

Politisk utnevnte Rundt 30 prosent av USAs ambassadører er politisk utnevnte. I Europa, der de mest attraktive postene er, er det hele 70 prosent som ikke er karrierediplomater.

Afrika eller «stan»-landene i Sentral-Asia er det neppe mange som vil til, ifølge Lundestad, men dermed blir det de postene karrierediplomatene blir avspist med.

Lundestad understreket at ikke alle politisk utnevnte ambassadører er katastrofer, og at mange av dem, særlig i de store landene, kan være effektive hvis de er kjente politikere som har presidentens øre, som nå Max Baucus i Kina.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer