Dårlige tider driver japanere i døden

Kjærligheten til familien, til hverandre og til livet selv kunne ikke redde Yasuo og Akiko Nakajima. De hengte seg sammen i dagligstuen i parets hjem i en forstad til Tokyo. Yasuo og Akiko valgte å dø, heller enn å se familiebedriften bli slått konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vår økonomiske situasjon har nådd yttergrensen. I dag er det lønningsdag, men vi har ikke råd til å betale våre ansatte. Jeg beklager, skrev Yasuo i sitt avskjedsbrev. Paret drev ikke noen storbedrift, men et lite verksted for innramming av bilder.

Japan er blitt rammet av en rekke selvmord blant mennesker høyt oppe på samfunnets rangside, og samfunnsvitere tror selvmordsbølgen skyldes den økonomiske bølgedal landet befinner seg i. I februar sjekket styreformennene i tre bedrifter inn på et hotell sammen, fikk rom som lå på rekke og rad langs en korridor, og hengte seg samtidig på hvert sitt rom.

Ritual

Disse epiosdene har skapt ny oppmerksomhet omkring selvmordet som fenomen i japansk samfunnsliv. Mange andre land har høyere selvmordstall - Latvia, Litauen og Russland har etter Sovjetunionens sammenbrudd den verste statistikken av alle - men årsakene til at japanerne velger å avbryte sine egne liv, er ofte helt andre enn de som utløser selvmord i andre land.

Japanerne har store vansker med å takle økonomiske nedgangstider og sosial tilbakegang, skriver avisen Washington Post i en artikkel om saken. De har vært vant til å jobbe for bunnsolide selskaper og paternalistiske arbeidsgivere som sikrer dem sysselsetting livet ut. Når selskapene så går konkurs og de selv mister jobben, er de psykologisk helt uforberedt på situasjonen.

I fjor nådde antallet personlige konkurser i Japan opp i 71.300 - det høyeste tallet på nesten 30 år. Administrerende direktør i et selskap som var på randen av bankerott satte seg i bilen si, trykket gasspedalen i bunn og kjørte ut for enden av en brygge i Tokyos havn, heller enn å se selskapet bli slått konkurs.

Gruppen

- Når japanere begår selvmord, skyldes det sjelden depresjon. Årsaken er skamfølelse, sier psykiateren Masao Miyamoto fra Tokyo. - Det som også er spesielt ved japaanerne, er at de føler seg forpliktet til å dø dersom de har sviktet gruppen de hadde ansvar for. Det er den hederlige måten å ta avskjed på, sier han.

Ifølge den ferskeste offisielle statistikken skjedde det 23.000 selvmord i Japan i 1996, men samfunnsforskere tror det virkelige tallet var langt høyere. Mellom 1990 og 1996, da etterkrigstidens fenomenale økonomiske vekst stagnerte, ble antallet japanere som tok livet av seg av økonomiske årsaker mer enn fordoblet.

Den japanske tankegangen omkring slike spørsmål kan være vanskelig å forstå for mennesker i vesten, som ofte betrakter selvmord som meningsløst eller direkte feigt. Men japanerne tenker helt annerledes: Japanske forsikringsselskaper ville for eksempel ikke drømme om å nekte å utbetale livsforsikringer til etterlatte etter selvmordsofre.

(NTB)