Dårlige tider for våpenprodusentene

Solgte bare for 234 milliarder kroner.

BRA TIDER: Det er dårlige tider for våpensindustriend. Men i u-land selges det fortsatt godt med våpen. Her ser en soldat fra Elfenbenskysten på tilgjengelig utstyr. Foto: SIA KAMBOU
BRA TIDER: Det er dårlige tider for våpensindustriend. Men i u-land selges det fortsatt godt med våpen. Her ser en soldat fra Elfenbenskysten på tilgjengelig utstyr. Foto: SIA KAMBOU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Våpenindustrien opplevde i fjor sitt dårligste år siden 2003. Finanskrisen får skylden, og jakten på nye kunder er i gang.

I fjor kapret våpenindustrien kontrakter om salg av våpen og militært utstyr for til sammen 234 milliarder kroner, en nedgang på 38 prosent fra året før og det laveste siden 2003. Det viser en fersk rapport fra amerikanske Congressional Research Service.

Amerikanske våpenprodusenter sikret seg i fjor salgskontrakter på 123 milliarder kroner. USAs markedsandel var dermed på 52,7 prosent, en kraftig økning fra året før da andelen var på 34,7 prosent.

Russisk våpenindustri solgte for 45 milliarder kroner og kapret 19,3 prosent av markedet i fjor.

Utviklingsland Drøyt tre firedeler av våpenkontraktene ble i fjor inngått med utviklingsland, som fikk leveranser til en verdi av 126 milliarder kroner.

USA solgte våpen for drøyt 86 milliarder kroner til utviklingsland. De største kontrakten ble inngått med Israel og var på 16 milliarder kroner for kjøp av 19 kampfly av typen F-35.

Taiwan er også en god kunde for amerikansk våpenindustri og inngikk i fjor en kontrakt på 13 milliarder kroner for kjøp av 60 Blackhawk kamphelikoptre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer