Dårlige tider for våpenprodusentene

Solgte bare for 234 milliarder kroner.

BRA TIDER: Det er dårlige tider for våpensindustriend. Men i u-land selges det fortsatt godt med våpen. Her ser en soldat fra Elfenbenskysten på tilgjengelig utstyr. Foto: SIA KAMBOU
BRA TIDER: Det er dårlige tider for våpensindustriend. Men i u-land selges det fortsatt godt med våpen. Her ser en soldat fra Elfenbenskysten på tilgjengelig utstyr. Foto: SIA KAMBOUVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenindustrien opplevde i fjor sitt dårligste år siden 2003. Finanskrisen får skylden, og jakten på nye kunder er i gang.

I fjor kapret våpenindustrien kontrakter om salg av våpen og militært utstyr for til sammen 234 milliarder kroner, en nedgang på 38 prosent fra året før og det laveste siden 2003. Det viser en fersk rapport fra amerikanske Congressional Research Service.

Amerikanske våpenprodusenter sikret seg i fjor salgskontrakter på 123 milliarder kroner. USAs markedsandel var dermed på 52,7 prosent, en kraftig økning fra året før da andelen var på 34,7 prosent.

Russisk våpenindustri solgte for 45 milliarder kroner og kapret 19,3 prosent av markedet i fjor.

Utviklingsland Drøyt tre firedeler av våpenkontraktene ble i fjor inngått med utviklingsland, som fikk leveranser til en verdi av 126 milliarder kroner.

USA solgte våpen for drøyt 86 milliarder kroner til utviklingsland. De største kontrakten ble inngått med Israel og var på 16 milliarder kroner for kjøp av 19 kampfly av typen F-35.

Taiwan er også en god kunde for amerikansk våpenindustri og inngikk i fjor en kontrakt på 13 milliarder kroner for kjøp av 60 Blackhawk kamphelikoptre.

Indisk opprustning Russland eksporterte våpen for 46 milliarder kroner til utviklingsland i fjor. De russiske våpenprodusentene har en god kunde i India, som inngikk avtale om kjøp av 29 MiG-jagerfly. Prislappen var 9 milliarder kroner.

India ruster kraftig opp og har kjøpt våpen og militært utstyr for 223 milliarder kroner siden 2003. I fjor handlet de for 21 milliarder kroner og topper dermed lista over kjøpere.

Saudi-Arabia har vært den aller beste kunden for våpenprodusentene siden 2003 og har handlet for over 255 milliarder kroner, mesteparten fra USA. I fjor havnet landet på andreplass etter å ha kjøpt for 13 milliarder kroner.

Vanskeligere - Det har blitt stadig vanskeligere å sluttføre forhandlinger om våpensalg etter at nedgangen i verdensøkonomien begynte, og konkurransen blant selgerne blir stadig mer intens, konkluderer Congressional Research Service.

Trange økonomiske tider har rammet forsvarsbudsjettene, og politikerne er mindre villige til å gi generalene det de ber om. Våpenprodusentene jakter derfor på nye kunder.

DÅRLIGE TIDER: Finanskrisen får skylden får våpenindustriens dårlige salgsår.  Joe Raedle/Getty Images/AFP
DÅRLIGE TIDER: Finanskrisen får skylden får våpenindustriens dårlige salgsår. Joe Raedle/Getty Images/AFP Vis mer

- Flere våpeneksporterende land konsentrerer seg nå ikke bare om land der de historisk har hatt konkurransefortrinn, men også om mulig nye klienter i land og regioner der de ikke tradisjonelt har solgt våpen, slås det fast i rapporten.

Norsk nedgang Norge eksporterte våpen for 2,6 milliarder kroner i fjor, en nedgang på rundt 16 prosent fra året før da det ble solgt for drøyt 3,1 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Fjorårets salg lå likevel 70 prosent høyere enn i 2005, men Norge er ikke å finne på CRS-lista over de største våpeneksportørene.

Foruten USA og Russland består denne lista av Frankrike, Storbritannia, Kina, Tyskland og Italia.

Mesteparten av de norskproduserte bombene, granatene, rakettene og ammunisjonen går fortsatt til andre NATO-land, men i 2010 var det en større nedgang i salget til allierte enn til resten av verden.

(NTB)