Flere konflikter:  Oljebransjen er blant sektorene som har opplevd dårligere tider det siste året. Det gir flere tvister i retten. Foto: Iván Kverme/FA
Flere konflikter: Oljebransjen er blant sektorene som har opplevd dårligere tider det siste året. Det gir flere tvister i retten. Foto: Iván Kverme/FAVis mer

Dårlige tider gir rush av arbeidsrettsaker

Tøffe tider fører til flere arbeidsrettssaker. Saksbunken med arbeidstvister har vokst med 30 prosent hos tingrettene siden 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I fjor fikk landets tingretter overlevert 1.193 arbeidsrettssaker. Det er 18 prosent mer enn året før, og 30 prosent høyere enn i 2012, skriver Finansavisen.

Hos LOs juridiske avdeling er det travelt om dagen.

- Vi ansatte tre nye advokater før årsskiftet og hadde et håp om at det skulle bli roligere. Men oppdragsmengden øker. Hver uke får vi inn 30-40 saker. Det har vært gjennomgangsmelodien siden nyttår, sier avdelingsleder Atle Sønsteli Johansen til avisen.

Han forteller at av de 1.200 sakene LO for tiden gir juridisk bistand til, gjelder rundt 400 saker arbeidsskader, mens resten er fordelt mellom stillingsvern og tarifftvister.

Organisasjonen har hele tiden 300 saker løpende i retten.

- Jeg vet ikke om denne økningen skyldes de nedgangstidene dere mediene skriver om eller ikke. Vi opplever et stort arbeidspress for tiden, sier Johansen til Finansavisen.

Hos NHO-advokat og avdelingsdirektør Nina Melsom er det også mye å gjøre om dagen. Hun forteller at antallet arbeidsrettssaker hvor Næringslivets Hovedorganisasjon bistår medlemsbedriftene med juridisk hjelp, er klart økende.

- Vår statistikk viser at det er flere saker i nedgangsperioder, sier hun til Finansavisen.

Ifølge Melsom er det saker av typen «oppsigelse grunnet virksomhetens forhold» som gir det store utslaget på statistikken.

- En annen forklaring på økningen kan være endringene som kom i permitteringsregelverket i fjor. Det er ting som tyder på at dette nye regelverket bidrar til at bedriftene tyr lettere til oppsigelser, sier hun og fortsetter:

- Når det er sagt er det gjerne slik at i perioder hvor arbeidsmarkedet er stramt, vil det være vanskelig å få løsninger enn ellers.

Flere nyheter Økt usikkerhet om dokumentavgift
Kan allemannsretten redde Birken?
Uthengt på nett — hva nå?