Dårlige værutsikter for rasbygdene

Langtidsvarselet gir dårlige utsikter for de 115 personene som er evakuert fra rasfarlige områder i Troms og Finnmark. Snøbyger og kuling fra en særdeles uheldig vindretning gjør at de kan bli nødt til å tilbringe enda en uke borte fra hjemmene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Intensiteten på snøbygene vil variere. Søndag vil været roe seg litt, men over helga ser det ut til at været blir ustabilt igjen, sier statsmeteorolog Trond Lien ved Værvarslinga i Nord-Norge til Dagbladet :på nettet.

Bygdene Oldervik og Breivikeidet kan vente seg snøbyger og kuling fra nordvest, ifølge Lien en svært uheldig vindretning.

Utrygt

- Vinden gjør at snøen vil legge seg på de rasutsatte fjellsidene, forklarer statsmeteorologen.

- Dette gjør selvsagt ikke situasjonen noe bedre. Ifølge våre beregninger vil dette været fortsette så langt frem i tid som vi kan beregne, det vil si en uke. Min konklusjon må være at dette ser utrygt ut.

Skredeksperter fra Norsk Geotekniske Institutt (NGI) jobber nå i skredområdene. Ved å studere vindens retning og styrke, nedbørsmengde og snøens dybde og formasjon, vil de vurdere om det er trygt for de evakuerte å flytte tilbake til hjemmene sine.

- Nedbørsmengden som faller nå er ikke stor nok til å starte skred alene, forklarer skredekspert Erik Hestnes ved NGI.

- Det er først når leområder får ekstra tilførsel av snø gjennom vinden, såkalt omlagring, at det kan skapes leheng. Hvis disse hengene befinner seg over bebygd område, anbefaler vi evakuering.

Skredekspertene fra NGI vil i løpet av dagen vurdere sikkerheten i de evakuerte bygdene Oldervik og Breivikeidet.