Hard SV-dom:

- Dårligere enn Erna

SV omtaler det som uaktuelt å kunne støtte budsjettet Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lagt fram. Erna Solbergs siste budsjett ville ha kuttet utslippene mer, er Kari Elisabeth Kaskis (SV) dom.

«GRÅ»: Kari Elisabeth Kaski (SV) beskriver Støre og Vedums budsjettforslag som grått. Nå må de bli enige. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
«GRÅ»: Kari Elisabeth Kaski (SV) beskriver Støre og Vedums budsjettforslag som grått. Nå må de bli enige. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mener dette budsjettet er dårligere på klima enn det Erna Solberg la fram. Det svekker kuttene i Erna Solbergs budsjett - som i utgangspunktet var for dårlig, sier Kaski til Dagbladet.

Kaski innehar en nøkkelrolle i norsk politikk denne høsten som SVs fraksjonsleder i finanskomiteen. Det er Kaski Arbeiderpartiet og Senterpartiet møter til forhandlinger når de skal få gjennom budsjettet.

Skal man ta Kaski på ordet kan særlig klimadelen av regjeringens budsjettforslag legges i skuffen.

- Det er et budsjett som svekker klimainnsatsen. Det er selvfølgelig ikke akseptabelt for SV, sier Kaski, som sier budsjettet er som forventet når det kommer fra Ap og Sp.

- Det er mange satsinger som går i riktig retning, men det er for lite og det monner ikke hvis vi skal få ned forskjellene og nå klimamålene.

Sentralt i SVs kritikk av klimaopplegget til regjeringen er hvordan økningen i CO₂-prisene slår ut på pumpeprisen.

NYTT BUDSJETT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er godt fornøyd med deres endringer i neste års statsbudsjett. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

Der Erna Solberg-regjeringen foreslo å ikke skjerme budsjettene for den kraftige økningen i CO₂-prisen, velger Ap/Sp-regjeringen å skjerme fossilbilistene for 65 prosent av økningen.

I framskrivingen til 2030 fra Finansdepartementet vil det gi økte utslipp på 1,5 til 2 millioner tonn.

Sp avviser blankt

Finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet avviser at det er et tall man kan bruke for å kritisere regjeringens budsjettforslag.

- Det å dra ut ett konkret tiltak man har anslått en langsiktig effekt av hvis man har tilsvarende kompensasjonsgrad med en CO₂-pris på 2000 kr tonnet, blir en forflatning av politikken. Man vet ikke den nøyaktige effekten av å øke pumpeprisen med 12-13 øre, som er det vi gjør, sier Gjelsvik.

Han avviser også at Ap/Sp-budsjettet er noe dårligere på klimagass-kutt enn det Erna Solberg la fram.

- Nei, det mener jeg det ikke er grunnlag for å si i det hele tatt. Det er mange grep regjeringen gjør som både på kort og lengre sikt vil føre til utslippskutt og som vil gjøre Norge bedre i stand til å nå målene vi har for framtida.

- Men dere har ingen tall å vise til som beviser det?

- Nei, ikke kvantifisert på alle de ulike tiltakene vi kommer med.

- Er det magefølelsen dere baserer det på da?

- Det her handler om summen av tiltak man gjennomfører for å omstille Norge. Så vil vi i åra som kommer gjennomføre den varslede systemendringen med klimabudsjett, sier Gjelsvik.

BUDSJETT: Frps Hans Andreas Limi gjorde narr av Trygve Slagsvold Vedums bil-vaner i Stortinget. Video: Stortinget. Vis mer

Støre: Økning «på pumpa»

Gjelsvik trekker også fram avgiftskuttet på biodrivstoff som regjeringen håper vil bidra til kraftig reduksjon i utslipp fra tungtransport og kollektivtrafikken.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier de har funnet en balanse - det blir en økning «på pumpa», men det blir kompensert.

- Vi er klar over at SV prioriterer klima og fordeling - det gjør vi og. Så skal vi finne løsninger med dem, sier Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer