Dårligere for universitetene

Stortingsmeldingen om høyere utdanning vil bli en katastrofe hvis ikke planene ledsages av økte bevilgninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regjeringen har fremmet et forslag til nye rammebetingelser for våre universiteter og høyskoler, men det ser ut til at resultatet vil bli en forverring av et system som i dag er dårlig.

Utdanningsminister Giske fortjener like fullt honnør fordi han har grepet fatt i tilstanden ved de såkalte «frie universitetsstudier». Han påpeker at studentene på disse feltene etter egne oppgaver bare arbeider rundt 20 timer uka, og i gjennomsnitt tar 55 prosent av et «normalt» antall eksamener. I mange tilfeller deles også vekttall ut på billigsalg, sier han. Han går inn for at disse studiene skal bli mer «programmerte» (slik de er organisert f.eks. i USA), og vil også øke studentenes stipender betraktelig.

Dette er bra. Men vår fremtidige velferd og rikdom avhenger mest av vår kompetanse innen fag som medisin, teknologi, økonomi og naturfag. Utdannelsen i disse fagene er i hovedsak organisert som profesjonsorienterte, programmerte studieløp, og for disse ligger det an til en katastrofal forverring.

Arbeider

Noen lange og alle korte profesjonsutdanninger ligger i dag ved våre høyskoler, mens de lange profesjonsutdanningene og doktorgradsutdanningen for det meste ligger ved universitetene. Studentene innen profesjonsutdanningene tar jevnt over betydelig flere vekttall pr. år enn ved de mer ustrukturerte «frie» studiene, de arbeider mer og trives bedre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer