Dårligere helse for europeere

Europeernes helse blir stadig verre. Økt fattigdom og økt forbruk av alkohol og tobakk er årsaken, viser en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser den årlige rapporten om Europas helse fra Verdens helseorganisasjon (WHO) som ble lagt fram i København i dag.

- Det ser slett ikke bra ut, heter det i rapporten. I de gamle sovjetstatene hersker en dødelighetskrise, som forfatterne av rapporten betegner det, og nesten overalt i Europa greier man ikke gjøre noe med den for høye dødeligheten blant samfunnets laveste sosiale lag.

- Dette har ført til at man for første gang på 50 år ser en nedgang i forventet levealder i Europa, fra 73,1 år i 1991 til 72,4 år i 1994, sir WHO.

Blant de 52 landene som rapporten tar for seg, er den forventete levealder høyest på Island, med 79,5 år, og lavest i Turkmenistan, med 64 år.

WHO legger skylden for den økte dødeligheten på fattigdom, arbeidsløshet, økt hjemløshet og økt forbruk av tobakk og alkohol .

- Noe av det mest sjokkerende som har skjedd de siste fem årene, er at sykdommer man trodde var utryddet i Europa for flere år siden, nå kommer tilbake. Det gjelder for eksempel difteri og tuberkulose, sier rådgiver ved Københavnkontoret, Arun Nanda.

- Denne trenden bekymrer oss. Europa er fortsatt den sunneste plassen i verden bortsett fra Japan, men vi må gjøre bedre enn dette, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer