- Dårligere sex-økonomi og ikke mer vold

Dermed har sexkjøpsloven virket etter hensikten, mener utvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært et markert fall i prostitusjonsmarkedet i Norge etter at sexkjøpsloven ble innført i 2009, og dermed har loven virket etter formålet, konkluderer rapporten som er utarbeidet på oppdrag fra Justisdepartementet etter fem års erfaring  med loven.

- De økonomiske vilkårene for å drive med prostitusjon i Norge er blitt dårligere. Dette er i tråd med formålet og    
dermed de tilsiktede virkningene. 

- Vi finner ingen indikasjoner på at volden mot prostituerte har økt som følge av sexkjøpsloven, heter det i konklusjonen fra Ingeborg Rasmussen, Steinar Strøm, Sidsel Sverdrup og Vibeke Wøien Hansen.

Forbudet i kombinasjon med straffelovens paragrafer 202 (hallikparagrafen) og 224 (lov mot menneskehandel) bidrar til å gjøre Norge til  et mindre  attraktivt land for prostitusjonsbasert menneskehandel enn det som ville vært tilfelle uten disse tre lovene og håndhevingen av dem.

Her kan du lese hele rapporten.

Usikkert før 2009
Tallene er basert på omfattende kartlegging i 2010.

Det er stor usikkerhet om omfanget av prostitusjon før loven ble innført, særlig innemarkedet.

- Tilgjengelig data viser at de aller fleste prostitusjonsmarkedene har stabilisert seg på et lavere nivå enn før sexkjøpsloven ble innført konkluderer forskerne.

- Vi står robust med tanke på konklusjonene vi har tatt. Det har ikke vært vanskelig trekke å konklusjoner, for de er ganske entydige, sa utvalgsleder Ingeborg Rasmussen, da hun presenterte innholdet i rapporten.

- Har falt 25 prosent
Utvalget konkluderer med at det samlede prostisjonsmarkedet fra det det siste året før loven - 2008 - til i dag, har falt med 25 prosent, og at det såkalte innemarkedet er redusert med 10 - 20 prosent i samme periode.

I 2008 var det en ekstraordinær tilstrømming til Norge av sextilbydere, på grunn av finanskrisen, som rammet hardere mange andre europeiske land.

Men forskerne garderer seg en rekke ganger om tallmaterialet med begrepet «stor grad av usikkerhet».

Utvalget viser til «informanter fra innemarkedet» om lavere lønnsomhet bak lukkede dører enn for noen år siden.

De inneprostituerte tar «noe lavere priser» og må reise mer og annonsere mer.

- Ser de fortsatt fram til rapporten, mon tro ?
Sv's Snorre Valen skriver følgende på Twitter:

- De som ville fjerne sexkjøpsloven sa ofte at de så fram til rapporten. Gjør de de fortsatt, mon tro? Loven virker, det er bra.

SV-leder Audun Lysbakken skriver:

- Denne evalueringen gir åpenbart ikke noe grunnlag for å fjerne sexkjøpsloven. Vil H, Frp, V og MDG nå tenke nytt?

 LOV Å SELGE - FORBUDT Å KJØPE:  De økonomiske vilkårene for prostitusjon i Norge er blitt dårligere siden 2009, konkluderer utvalg. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
LOV Å SELGE - FORBUDT Å KJØPE: De økonomiske vilkårene for prostitusjon i Norge er blitt dårligere siden 2009, konkluderer utvalg. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer