Dårligere uten Dæhlie

TRONDHEIM (Dagbladet): - Løperne presser seg mindre uten Bjørn Dæhlie, sier det internasjonale skiforbundets (FIS) langrennssjef Bengt Erik Bengtsson til Dagbladet. Gårsdagens vinner Mika Myllylä mener også at nivået har tapt seg. V-cupleder Thomas Alsgaard er uenig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk fiasko både for gutta og jentene kom i skyggen av Mika Myllyläs comeback på toppen av seierspallen - finnens første internasjonale seier siden VM-femmila i Ramsau. I fjor vant Myllylä sitt første v-cuprenn i Seefeld 14. februar like før VM. Som i går var var distansen 10 km skøyting. Han var mer overrasket over seieren i Trondheim.

- Ja, jeg er overrasket, sier han.

Det samme sier Per Elofsson. Svensken gjorde comeback med andreplass etter fallet og baksmellen i Kiruna i desember. Tredjemann Pietro Piller Cottrer fra Italia var mest forbløffet av alle. Han kom til Norge som reserve for Silvio Fauner. Ingen av de tre var blant de 40 beste i v-cupen før i går.

- Det er svakere nivå enn i fjor. Dæhlie er ikke med. Dessuten er det ingen mesterskap, sa Mika Myllylä til Dagbladet da vi snakket med ham tirsdag kveld.

Hans egen seier i går bare forsterker utsagnet. Finnen har slitt med motivasjonen og trent 30 prosent mindre enn normalt.

Savner Dæhlie

FIS-sjef Bengt Erik Bengtsson går ikke uten videre med på at nivået er svakere. Men han innrømmer at noe mangler. Savnet har et navn: Bjørn Dæhlie.

- Uten Dæhlie har løperne mindre å strekke seg etter. Det er enklere å presse seg når man går bak en mann som Dæhlie enn når man leder et løp, sier Bengtsson.

Den svenske FIS-sjefen savner dessuten Dæhlie som aktiv forkjemper for nye konkurranseformer. Verken Myllylä eller Alsgaard har tenkt å gå fellesstarten i Lahti. Etter en samtale med Bengtsson i går, ønsker Johan Mühlegg å diskutere saken videre med FIS før han starter.

- Tragisk at man ikke kan delta i et forsøk, sier Bengtsson.

Ikke nivåsvikt

Thomas Alsgaard står sammen med Myllylä i kampen mot sprintløp og fellesstart. Men han deler ikke synet om nivåsvikt.

- Nei, det er jeg ikke enig i, sier han.

I fjor vant Bjørn Dæhlie v-cupen etter fem enkeltseirer.

- Jeg kan ikke se at Bjørn hadde det vanskeligere, sier Alsgaard.

Slik forklarer Alsgaard at middels trente Myllylä og langtidsskadde Elofsson erobrer de to øverste plassene på pallen:

- De har sluppet unna det harde konkurranseprogrammet vi har hatt hittil.

Sjøl ble Thomas beste nordmann med 13. plass. Det er lett å kjøpe forklaringen om magesjuke og nesten ei uke uten mat. Det er verre å skjønne trener Pål Gunnar Mikkelsplass forsøk på å se det lyse i situasjonen etter årets første v-cuprenn på norsk snø:

- Ser man dypt ned i resultatlistene, så fins det sikkert positive ting.