Dårligst i (nesten) alt

Høyre og Kristelig Folkeparti er bedre egnet til å styre landet enn Arbeiderpartiet, mener velgerne. På to år har regjeringspartnerne passert Ap som styringsparti. For velgerne er Ap nå som et middelmådig konturløst parti i de fleste store politiske sakene, viser MMIs store undersøkelse Norsk Monitor for 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en måte gir konklusjonen seg selv: Bare 24,3 prosent av velgerne stempte på Ap ved stortingsvalget i fjor. Siden har velgerne fortsatt å rømme fra Ap, som nå ligger godt under 20 prosent. Norsk Monitor-undersøkelsen, som er foretatt etter valget i fjor, viser langt på vei hvorfor:

Ap er ikke lenger best på sine gamle fanesaker og - enda mer oppsiktsvekkende - heller ikke best på styring og ansvarlighet.

  • Ap har fullstendig tapt troverdighet som forsvarer av de svakeste. Bare 17 prosent svarer at Ap er et parti som tar seg spesielt av dem som har det vanskelig. Her scoret Ap også dårlig for to år siden, med 23 prosent. Til sammenlikning mener 33 prosent at KrF er et parti for de svakeste.

Monitor

  • Norsk Monitor er en omfattende undersøkelse MMI har gjort annethvert år siden 1985.
  • Undersøkelsen kartlegger bevegelser i nordmenns holdninger, atferd, forbruk og politiske standpunkter.
  • Norsk Monitor for 2001/2002 ble gjort over tre måneder etter valget i fjor. Over 4000 personer har svart på over 3000 spørsmål.

  • Ap oppfattes heller ikke lenger som det partiet som først og fremst forsvarer alminnelige folks interesser. 33 prosent mener dette passer på Ap, mot 42 prosent i 1999.

Tapt familiepolitikk

  • Både KrF (56 prosent) og SV (37 prosent) har nå langt høyere troverdighet som familiepolitisk parti. Bare 29 prosent mener nå Ap - (en gang likestillingens og familiereformenes parti) - er spesielt dyktig i å bedre barnefamilienes økonomiske situasjon.
  • Mens 44 prosent av velgerne i 1999 mente Ap var til å stole på, er det nå bare 22 prosent som mener det.

  • 50 prosent mener Ap lover mer enn partiet kan holde. I denne rankingen er det Ap bare slått av Frp.

  • 51 prosent mener Ap er for opptatt av å kritisere andre. Til sammenlikning mener 41 prosent dette er en karakteristikk som passer på Frp.
  • Ap framstår heller ikke som et parti som samarbeider med andre for å finne løsninger på landets problemer. 22 prosent mener karakteristikken «flink til å samarbeide for å finne løsninger på landets problemer passer på Ap, mot 46 prosent for KrF. (Tilsvarende tall i 1999 var 44 prosent for Ap og 40 prosent for KrF.)

«Styringstillegget»

Det styringstillegg Ap har opparbeidet gjennom flere tiår i regjering, er feid vekk.

Bare 29 prosent mener Ap vil gjøre en god jobb i regjering, mot 40 prosent i 1999. Da lå Ap ennå på topp. Nå er både Høyre og KrF forbi: 43 prosent mener Høyre vil gjøre en god jobb i regjering, mot 36 prosent i 1999. KrF holder stillingen, 36 prosent mener nå som i 1999, at KrF vil gjøre det bra.

En trøst for Ap er at partiet fortsatt har høyest troverdighet som forkjemper for full sysselsetting. 59 prosent mener Ap er et parti som jobber for det, 24 prosent mener det om SV. Ap er også fortsatt best i kampen for lavere pensjonsalder.

Urealistisk Frp

Frp vil velgerne åpenbart ikke ha inn i regjeringskontorene. Bare 14- 15 prosent av de spurte mener Frp vil gjøre det bra som regjeringsparti. Det kan henge sammen med at velgerne mener Frp's program er vanskelig å gjennomføre.

Hele 54 prosent av velgerne mener nemlig Frp har et lite gjennomførbart program.

TAPER ALT: Arbeiderpartiet og lederduoen Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland er partiet som står mest på for full sysselsetting. For øvrig mener velgerne andre partier er bedre på det meste, viser tall fra Norsk Monitor 2001. Bildet er fra en pressekonferanse om ledermaktkampen 14. januar.