DÅRLIG START:  Oslo Børs fikk en svak begynnelse på 2014.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
DÅRLIG START: Oslo Børs fikk en svak begynnelse på 2014. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Dårligste børsstart siden 1997

Bedre amerikansk industriindeks enn ventet hjalp ikke: For første gang på 17 år åpner børs-året i Oslo med fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Hovedindeksen ved Oslo Børs sank 0,35 prosent til 546,93 poeng på årets første børsdag.

Riktignok et beskjedent fall, som også må ses i forhold til at Oslo Børs gikk til all-time high i romjulen.

Men det er uvanlig, i den forstand at børsen «alltid» stiger når markedsaktørene kommer tilbake fra nyttårsfeiringen, skriver Finansavisen.

I perioden 1998-2013 steg børsen første børsdag - uansett. Enten året før var dårlig eller bra, enten samme år skulle bli dårlig eller bra: kursene gikk opp. Samtidig sa oppgangen første dag lite om hvordan året sett under ett ville bli.

Falt i januar 1997 Forrige gang børsen åpnet med fall var ifølge Finansavisen 2. januar 1997. Børsen falt 0,6 prosent, men steg 32 prosent samme år. I rekylåret 2009 ble en oppgang på hele 6,1 prosent i starten fulgt av en årsavkastning på 64,8 prosent for året samlet. Men i 1998 ble en første etappe på pluss 2 prosent avløst av et fall året sett under ett på 27 prosent.

- Det er ingen samvariasjon mellom første børsdag og avkastningen i et år, sier Hans Thrane Nielsen, sjef for norske aksjer i Storebrand Kapitalforvaltning til Finansavisen, og legger til:

- Før var det et drag i småaksjer i januar. Men folk har lært. På 2000-tallet har det ikke vært noen januareffekt. Det har vært en desembereffekt.

Flere nyheter Fredriksen-aksje fortsetter ned på rød børs Dette vil påvirke Oslo Børs Hermanrud spår børsoppgang - frykter vi nærmer oss et krakk