Valg2019

Dårligste for KrF siden krigen

Kan bli det dårligste valgresultatet for Kristelig Folkeparti siden krigen. Krf-nestor Kjell Magne Bondevik er dypt skuffet.

SKUFFET: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik var til stede på Kristelig Folkepartis valgvake. Video: Mathilde Lea / Dagbladet Vis mer

Det ble ingen jubel i taket på Kristelig Folkepartis valgvake i Oslo da de første landsprognosene ble offentliggjort klokka 21.00 mandag kveld. 3,4 prosent oppslutning er ifølge TV 2 det dårligste resultatet siden krigen for partiet.

- Vi forventet jo at det kunne være krevende tall for oss, for vi har vi har et krevende år bak oss. Det ville vært krevende tall uansett hva slags vei vi hadde valgt, sier nestleder Olaug Bollestad til Dagbladet.

Ved midnatt ligger KrF ifølge poll of polls an til 4,3 prosent, noe som stadig er en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng fra fylkestingsvalget i 2015.

- Må bygges opp igjen

Tidligere statsminister og KrF-veteran Kjell Magne Bondevik er også til stede på vaken. Han legger ikke skjul på at han er dypt skuffet over tallene - men ikke overrasket.

- Nå får vi ta samling i bånn, og jobbe i to år for å bringe partiet høyere opp. Det er ikke noen annen vei enn det, sier han til Dagbladet.

TANGERUDBAKKEN: Tangerudbakken-profilen Olav Grimdalen Jr ønsker bedre tilbud til dem med funksjonsnedsettelse. Video/reporter: Mathilde Lea Vis mer

Bondevik tilhørte partiets rødgrønne side under samarbeidsoppgjøret i fjor høst, den siden som ville samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Han tror det er mange som er spørrende til partiets linje videre.

- Alle vet at jeg var uenig med det som ble gjort. Nå har jeg alltid vært en lojal KrFer og forblir det. Så jeg kommer ikke til å ta opp igjen den debatten, men nå må partiet bygges opp igjen som det er.

Kamp om retningen

Det er snart gått et år siden Knut Arild Hareide gikk på talerstolen på KrFs ekstraordinære landsmøte, og leverte sitt livs politiske tale. Samtidig ble dette starten på det som skulle bli en innbitt kamp om partiets retning for framtida.

SLIKKER SÅR: Knut Arild Hareide, nestleder Olaug Bollestad og KrF-nestor Kjell Magne Bondevik hadde mye å snakke om etter de første landsprognosene. Foto: Tom Stalsberg / Dagbladet
SLIKKER SÅR: Knut Arild Hareide, nestleder Olaug Bollestad og KrF-nestor Kjell Magne Bondevik hadde mye å snakke om etter de første landsprognosene. Foto: Tom Stalsberg / Dagbladet Vis mer

Mens Hareide ønsket å snu ryggen til den blåblå regjeringen, og heller samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, møtte han sterk motstand fra sine egne nestledere, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad.

Da det i slutten av januar ble klart at KrFs landsstyre besluttet å gå inn i Solberg-regjeringen, valgte Hareide derfor å gå av som partileder.

I april i år ble Kjell Ingolf Ropstad valgt som ny KrF-leder, med Olaug Bollestad som nestleder. Det siste året har vært preget av krisemålinger, medlemsflukt og kaos.

VALGET: Det var ingen jubeldag for Kristelig Folkeparti, som åpnet kvelden med sin dårligste landsprognose siden krigen. Video: Mathilde Lea / Dagbladet Vis mer

- Mer tid til familien

Dette er dermed det første kommunestyre- og fylkestingsvalget hvor Hareide ikke har vært partileder. Han er imidlertid til stede på KrFs valgvake på Røverstaden i Oslo sentrum, og møter Dagbladet da første landsprognose er klar.

- Det er nok litt lavere enn det vi har forventet, for vi har mobilisert godt i løpet av valgkampen. Men nå får vi avvente hva som blir det egentlige resultatet, og ikke bare prognosen, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

PAR: Daværende partileder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria ankom KrF sin valgvake i forbindelse med Stortingsvalget 2017. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PAR: Daværende partileder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria ankom KrF sin valgvake i forbindelse med Stortingsvalget 2017. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria ble nylig foreldre til ei lita datter. De har fra før sønnen Tord Olav (4) og datteren Sara Margrethe (6).

-Jeg har mer tid til den viktige oppgaven å være pappa. Det er klart det er veldig kjekt å bli pappa for tredje gang. Så nå har jeg det både hektisk og spennende på hjemmefronten, og så har jeg det litt mindre hektisk på jobb.

Familien vinner

Kona hans, Lisa Maria, stilte til valg som 3.-kandidat til bydelsutvalget i Nordre Aker i Oslo.

- Kona mi har stilt til lokalvalg i flere år. Det synes jeg er veldig kjekt. Hun var med i KrFU, så KrF og politikken har vært med på å føre oss sammen. Det er kanskje det jeg har mest å takke KrF for.

- Har du noe håp for hennes resultat i dag?

- Nei, det har jeg ikke. Men jeg kan si at hun var også med på å påvirke meg i fjor høst. Hun hadde den beste uttalelsen der. Hun sa: «Enten vinner du, Knut Arild, og det er best for KrF og for landet. Eller så vinner vi deg».

I Kristiansand, som vel kan kalles bibelbeltets hovedsete, ser det ut til at partiet går ned nesten fire prosentpoeng sammenliknet med kommunestyrevalget i 2015. Det samme skjer også de fleste andre steder i dette Vedum-landet.