Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dårligste måling på 15 år

Arbeiderpartiet får sin laveste oppslutning på 15 år på partibarometeret for april. Men partisekretær Kjersti Stenseng har troa.

NEDOVER: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet klarer ikke å mobilisere velgerne.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NEDOVER: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet klarer ikke å mobilisere velgerne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet får 23,2 prosent oppslutning på Ipsos’ partibarometer for april. Ikke siden mars 2003 har partiet hatt så lav oppslutning på meningsmålingen hos Ipsos, da nede i 22,5 prosent. Hadde partibarometeret for april vært valgresultatet, ville Ap mistet sju av sine 49 mandater på Stortinget.

- Det viser at Arbeiderpartiets utfordringer er substansielle. Det går på selve partiet, ikke bare på den negative omtalen rundt valgresultatet og #metoo, sier tidligere arbeiderpartipolitiker Sigurd Grytten.

Grytten er nå PR-rådgiver i Zynk.

- Når man gjør det dårlig i et valg, så kan tendensen forsterkes i etterkant, men dette er en vedvarende situasjon, sier han.

Johannes Bergh, forsker ved Institutt for samfunnsforskning, mener Ap har mislyktes i å vinne tilbake de usikre velgerne.

- Det man har sett på tidligere målinger er at Ap hadde mange velgere på gjerdet som de kunne ha mobilisert. Nå har de ikke det på denne målingen, så det ser ut som en del av velgerne som hadde forlatt dem nå har gått til andre partier. De har ikke lenger noe reservoar av velgere de kan mobilisere.

Økende polarisering

Grytten mener det vi ser er del av en europeisk trend, der de tradisjonelle sosialdemokratiske partiene ikke lenger klarer å fremstå som de gir svar på vanlige folk sine utfordringer og bekymringer.

- Vi får en økende polarisering av det politiske landskapet. Vi ser at både Frp på den ene siden og SV og Rødt på den andre gjør det bra, så man får en vekst i ytterpunktene i politikken, sier han, og fortsetter:

- I noen land har man sett at sentrum har kollapset så mye at det vokser frem nye alternativer, som i Frankrike. I norsk politikk er det Høyre og Ap som kjemper om sentrum, og Høyre gjør det heller ikke særlig bra. Begge styringspartiene står relativt svakt, og velgerne går til sakspartier eller fløypartier i stedet. Man ser en svekkelse av sentrum og en styrking av ytterfløyene.

Stenseng: - Har troa

- Denne viser samme nivå som mange andre målinger den siste tida, og det er et nivå som er for lavt for Arbeiderpartiet. Framover skal vi tydeliggjøre at vi er et parti for rettferdig fordeling, et trygt arbeidsliv og gode fellesskapsløsninger, sier partisekretær Kjersti Stenseng i Ap i en SMS til Dagbladet.

Hun forteller at partiet er i gang med en rekke prosjekter for å utvikle ny politikk.

- Jeg har troa på at vi vil løfte oss i tida framover, avslutter hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media