Dårligste start på 25 år

Siden valget har Ap og Sp tapt 17 mandater på Stortinget, viser Dagbladets ferske måling. - Det er historisk sus over dette, sier valgforsker Bernt Aardal.

TØFF START: Oppslutningen til Støre og Vedum er den svakeste starten for en regjering siden 1997. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TØFF START: Oppslutningen til Støre og Vedum er den svakeste starten for en regjering siden 1997. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Støre og Vedum sliter fortsatt hardt i det regjeringen har blitt 100 dager gammel. På Dagbladets ferske partibarometer får Ap og Sp støtte av knapt en tredjedel av velgerne.

Sammen med samarbeidspartner SV er de langt unna flertallet de i dag nyter i Stortinget. De rødgrønne partiene får ifølge denne målingen 78 mandater på stortinget, og mangler dermed sju for flertall.

Historisk dårlig

- Det er en nedgang som er større en det vi vanligvis har sett for nye regjeringer. Det er litt historisk sus over dette, sier professor og valgforsker Bernt Aardal.

Aardal har sett på gjennomsnittet av oppslutningen for alle regjeringer tilbake til Bondeviks regjeringer på slutten av 90-tallet. Konklusjonen er at Støre, Vedum og co. har hatt den dårligste starten for en regjering på 25 år.

- Nye regjeringer får gjerne en nådetid hvor velgerne avventer litt. Det vanlige vil være at man får litt lempelig behandling. Men Støre-regjeringen kom rett inn i strømkrise og pandemi, forklarer Aardal.

- Situasjonen er helt åpenbar krevende. Regjeringen har ikke fått den roen som man kunne forvente. Vi har vært i en krisetid i flere år, men denne regjeringen har møtt kritikk fra begge sider i politikken, utdyper valgforskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer