Funnet skyldig i drap:

Darren (48) ble «hjernevasket» i løpet av to uker - meide ned muslimer utenfor moské

- Hvis ordfører Sadiq Khan hadde vært der, hadde det vært enda bedre. Det ville blitt som å vinne i lotto, la han til.

LONDON: En 48 år gammel mann blir pågrepet etter angrepet med varebil i Finsbury Park 19. juni. En person er drept og åtte er skadet. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til 19. juni i fjor meide 48 år gamle Darren Osborne ned en folkemengde utenfor en moské i Finsbury Park i London. 51 år gamle Makram Ali ble drept og ni andre skadd i terrorangrepet.

Waliseren Osborne, som kjørte varebilen som ble brukt i angrepet, ble pågrepet av politiet etter at folk på stedet først overmannet ham. Han ropte at han ville drepe muslimer og gjorde et seierstegn da han ble ført bort av politiet, ifølge øyenvitner.

Etter en ni dager lang rettssak ble 48-åringen torsdag funnet skyldig i drap og drapsforsøk av en jury i en domstol i London. Osborne hatet muslimer og var påvirket av høyreekstrem ideologi, ifølge påtalemyndigheten.

- Darren Osborne planla og gjennomførte dette angrepet som følge av sitt muslimhat, sa aktor Sue Hemming under rettssaken, ifølge BBC.

Påtalemyndigheten uttalte i retten at «det hele veien har vært tydelig at dette var et terrorangrep».

- Som å vinne i lotto

Osborne, som kommer fra Cardiff i Wales, har erklært seg ikke skyldig. Under rettssaken hevdet han at en mann ved navn «Dave» kjørte varebilen inn i menneskemengden, ifølge NTB.

Han hevdet derimot at målet hans egentlig var å drepe så mange som mulig på en demonstrasjon dagen i forveien, men at det var ikke mulig å kjøre opp til demonstrantene. Labour-leder Jeremy Corbyn skulle ha deltatt på demonstrasjonen.

- Å ja, da ville det bli en terrorist mindre i våre gater, svarte den tiltalte mannen da dommeren spurte om han planla å drepe Corbyn, ifølge NTB.

- Hvis ordfører Sadiq Khan hadde vært der, hadde det vært enda bedre. Det ville blitt som å vinne i lotto, la han til.

Angrepet skjedde tidlig på natta da folk var på vei hjem fra midnattsbønnen i moskeen 19. juni i fjor.

- Hjernevasket

Ifølge påtalemyndigheten ble Osborne radikalisert i løpet av kort tid.

I retten kunne man høre at 48-åringen gikk fra en plaget, sint og uforutsigbar voldelig alkoholiker til en drapsmann drevet av antiislamsk ideologi i løpet av to uker.

SKYLDIG: Darren Osborne (48), mannen som kjørte en varebil inn i en menneskemengde ved en moské i London i fjor, er funnet skyldig i drap. Foto: London-politiet
SKYLDIG: Darren Osborne (48), mannen som kjørte en varebil inn i en menneskemengde ved en moské i London i fjor, er funnet skyldig i drap. Foto: London-politiet Vis mer

Dette skal delvis ha skjedd som følge av propaganda han fant på internett.

Blant annet begynte han å følge flere kjente høyreekstreme på sosiale medier. Blant dem var Tommy Robinson, en av grunnleggerne av den høyreekstreme protestbevegelsen English Defence League (EDL).

Osborne mottok blant annet en fellesmail fra Robinson, ifølge BBC. Der han kunne lese følgende:

«En nasjon i en nasjon dannes under overflaten av Storbritannia. Det er en nasjon som er bygget på hat, vold og islam».

- Hjernevasket

Osbornes tidligere samboer har beskrevet ham som «hjernevasket» og en «tikkende bombe».

- Osbornes ondskapsfulle og feige handlinger betyr at en familie har mistet en ektemann, far og bestefar, sa politisjef Dean Haydon fra London-politiet i retten.

Hayden fortalte også at flere av dem som ble skadd i angrepet vil kunne lide av helseproblemer resten av livet, som følge av angrepet.

- Scenene vi opplevde i fjor sommer var den mest voldelige manifestasjonen av islamofobi vi så langt har sett i vårt land. Saken viser oss at vi alle må være forsiktige når vi blir fristet til å stigmatisere en hvilken som helst menneskegruppe, uavhengig av hudfarge, religiøs overbevisning eller samfunnstilhørighet, sier Harun Khan, generalsekretær i Det muslimske rådet i Storbritannia (MCB), til BBC.