OSLO-WEEKEND: Mannskapet på den tyske ubåten U-33 ser frem til en langhelg i Oslo. Diesel-ubåten er blant Europas nyeste og mest moderne. I bakgrunnen skimtes en av hovedstadens største attraksjoner, Operaen. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
OSLO-WEEKEND: Mannskapet på den tyske ubåten U-33 ser frem til en langhelg i Oslo. Diesel-ubåten er blant Europas nyeste og mest moderne. I bakgrunnen skimtes en av hovedstadens største attraksjoner, Operaen. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Das Boot på langweekend i Oslo

Snek seg ikke upåaktet hen forbi havnas største landemerke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Et drøyt steinkast fra Operaen i Bjørvika ligger en av Europas mest moderne ubåter. Og selv i 2010 vekker den karakteristiske ubåtformen oppsikt blant folk flest.

- Det ligger en tysk ubåt rett utenfor redaksjonsvinduene deres. Hva slags flåtebesøk er dette, spurte en Dagbladet-tipser.

Den enkleste måten å finne det ut ville vært å gå de noen hundre meterne bort til kaia der i alt tre tyske marineskip har funnet veien i løpet av formiddagen.

Men vi gjorde det på den kompliserte måten, og ringte Forsvarets ledelse på Akershus festning, også de bare et steinkast unna de tyske skipene.

- Du har helt rett. Det ligger en ubåt der, og to andre skip. Og de er helt klart tyske. Jeg kan se flaggene, opplyser seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke ved felles kommunikasjonsenhet i Forsvarsdepartementet.

Men etter å ha tatt en runde på kontoret måtte Brekke spille ballen videre til Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan utenfor Bodø. Det er den såkalte «sjøopsen» som har oversikten over utenlandske flåtebesøk.

VEKKER OPPSIKT: Under vann er ubåtklassen 212A nærmest umulig å oppdage. Over vann vekker den helt klart oppsikt. Båttypen er fremdeles omspunnet av myter og mystikk. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VEKKER OPPSIKT: Under vann er ubåtklassen 212A nærmest umulig å oppdage. Over vann vekker den helt klart oppsikt. Båttypen er fremdeles omspunnet av myter og mystikk. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Det er fartøyene Datteln, Spiekeroog og ubåten U-33 som er på besøk. Men vår mann som kan svare på hva de gjør her, og hvor lenge, er ikke på kontoret akkurat nå, opplyser oberstløytnant John Espen Lien ved FOH, som foreslår en telefon til den tyske ambassaden i Oslo.

Men der blir vi henvist tilbake til utgangspunktet: Kaia med de tre tyske skipene.

- Du skjønner, alle i vår militæravdeling er der nede på havna nå på en offisiell mottagelse for skipene. Men jeg skal få en av dem til å ringe deg opp så fort som mulig, lover en sekretær ved ambassaden.

Og like etter kimer telefonen:

- Det er minejegeren Datteln, taugbåten Spiekeroog og ubåten U-33, forteller Niels Christian Groll ved den tyske ambassaden i Oslo.

KAN SKUES: De tyske skipene ligger ved Vippetangen og Langkaia, der også Dagbladet har sine lokaler. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KAN SKUES: De tyske skipene ligger ved Vippetangen og Langkaia, der også Dagbladet har sine lokaler. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- De er på et rent treningsoppdrag for å utdanne nye mannskaper, så det er ikke noe offisielt flåtebesøk. Nå skal de ligge til kai over helgen, slik at mannskapene får seg en ordentlig Oslo-weekend. Det innebærer selvfølgelig tur til Holmenkollen, Vigelandsparken og alt det der, forteller han.

Mens både Datteln og Spiekeroog er veteraner i den tyske marinen, er U-33 en av Europas mest moderne ubåter. Den ble satt inn i tjeneste så sent som i 2006, og er del av et tysk-italiensk ubåtprogram der det til nå er planlagt ti ubåter i klassen 212A. Seks er allerede bygget og satt inn i tjeneste - fire i den tyske marinen, og to i den italienske.

Ubåten og de to andre fartøyene er godt synlig fra Operaen i Bjørvika, men kan også skues på nært hold ved å ta turen langs kaia.

- De blir der til mandag klokken 10.00. Da reiser de videre, opplyser Groll.