Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tsunamien

Data fra norske lyttestasjoner avslører hvordan tsunamien startet: Jordskjelv på styrke 4,9 utløste tsunamien

Tilsvarende hendelser som tsunamien i Indonesia har skjedd i Norge og førte til at bølge på 40-50 meter traff Møre-kysten.

UTSLAG: Norsars målestasjoner ved Hamar og Brumunddal plukket opp rystelsen som utløste et undersjøisk jordras. Foto: Norsar
UTSLAG: Norsars målestasjoner ved Hamar og Brumunddal plukket opp rystelsen som utløste et undersjøisk jordras. Foto: Norsar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var et jordskjelv på styrke 4,9 som utløste tsunamien. Våre lyttestasjoner ved Hamar og Brummunddal plukket opp målingene. Vulkanutbruddet utløste jordskjelvet, sier Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør for Norsar, som blant annet er ansvarlig for registrering av jordskjelv.

I skrivende stund er 222 mennesker bekreftet omkommet etter at en tsunami traff deler av vestlige Indonesia. Dødstallet forventes å stige, og 843 er registrert skadd. De materielle skadene er enorme.

OFFER: Redningsmannskap ved Carita Beach flytter omkomne etter katastrofen. Foto: AP / NTB Scanpix
OFFER: Redningsmannskap ved Carita Beach flytter omkomne etter katastrofen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge indonesiske myndigheter er årsaken et utbrudd i vulkanen Krakatau. Det har sannsynligvis ført til et undersjøisk ras som igjen førte til tsunamien.

Det er Pandeglang-regionen i Banten-provinsen som er hardest rammet.

Store ødeleggelser

En meterhøy tsunami skyllet inn over land uten noen forvarsel. Det skal ikke ha kommet noen varsler om bølge i forkant. Veier i området er ødelagt og gjør jobben for redningsmannskap vanskeligere.

- Vi sammenstiller meldinger om at en tsunami har truffet Sundastredet, spesielt ved Serand, Pandeglang og Sør-Lampung, sier byråets talsmann Sutopo Purwo Nugroho til Metro TV søndag morgen.

UTBRUDD: Et satellittbilde fra NASA viser askeskyen som sprer seg over Sundastredet i Indonesia etter et utbrudd fra vulkanen Anak Krakatau. Det undersjøiske raset skal ha blitt utløst da vulkanen hadde sitt utbrudd. Foto: NASA/ NTB Scanpix
UTBRUDD: Et satellittbilde fra NASA viser askeskyen som sprer seg over Sundastredet i Indonesia etter et utbrudd fra vulkanen Anak Krakatau. Det undersjøiske raset skal ha blitt utløst da vulkanen hadde sitt utbrudd. Foto: NASA/ NTB Scanpix Vis mer

Flere hundre hjem er ødelagt, ifølge talsmannen. Indonesiske myndigheter ber folk om å holde seg unna kysten, i frykt for at det kan komme flere tsunamier, melder BBC.

- Vi venter på oppdateringer om vulkanen. Hvis aktiviten blir verre, så må vi være forberedt, sier Rahmat Triyono, sjefen for Indonesias meteorologi-, geofysikk- og klimabyrå (BMKG), ifølge kanalen.

- Denne tsunamien er annerledes enn tsunamier som er forårsaket av jordskjelv. Tsunamier som kommer etter et jordskjelv, har aldri frambrakt flere påfølgende tsunamier. Men dette er annerledes. Et utbrudd kan startes av små skjelv, som så kan bli større, sier Triyono videre.

Møre-kysten

Det har vært tilsvarende hendelser i Norge, og Anne Strømmen Lycke trekker fram Storeggaraset, som skal ha skjedd for omtrent 8200 år siden. Lycke har selv vært med på å kartlegge det undersjøiske raset i forbindelse med utbyggingen av Ormen Lange-feltet.

Storeggaraset har blitt simulert, og konsekvensene skal ha vært enorme. Tsunamibølgene som traff kysten av Møre, kan ha vært 10-12 meter høye. Inne i fjordene skal bølgene ha nådd en høyde på 40-50 meter.

TSUNAMI: 222 mennesker er bekreftet omkommet etter at en tsunami rammet Sundastredet i Indonesia lørdag. Dødstallet forventes å stige. Video: CNN Vis mer

- Bølgene får en forsterkningseffekt inne i ei trakt. Sund og fjorder gir forstrekningseffekter, fordi det er mer energi på mindre områder, forklarer Norsar-direktøren.

Stein i vann-effekt.

Lycke sier slike undersjøiske ras er vanlige.

- Rasene kan bli store og kan sette opp store eller alvorlige tsunamier. Det har vi sett geologiske spor av, sier hun og legger til:

- Undersjøiske ras kan komme av ustabile kanter eller ved at jordskjelv eller vulkanutbrudd setter i gang prosessen.

Lycke forklarer at effekten av en tsunami som å kaste en stein i et vann.

- Energien går i ring ut fra fokalpunktet, og er du midt i fokalpunket, vil vannet flytte seg som ringer utover.

Lycke tror ødeleggelsene i Indonesia ville vært større dersom vulkanen lå lenger unna fastlandet.

- Det kunne vært verre hvis bølgene hadde fått tid til å bygge seg opp, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!