Data ikke bare for gutta

Data er ikke noe bare gutta holder på med. Også kvinner kan ha et nært og intimt forhold til teknologien, viser en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet):

Et følelsesmessig forhold til data og datamaskiner er ikke forbeholdt den klassiske - og høyst mannlige - nerden. Det kommer fram i den ferske doktoravhandlingen til cand.polit. Hege Nordli ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU). Nordli har dybdeintervjuet 24 kvinnelige dataentusiaster, hun har deltatt på tre datasamlinger i Vikingskipet på Hamar og ellers innhentet synspunkter fra både menn og kvinner i datamiljøet.

- Foruten at mange kvinner har et følelsesmessig forhold til datamaskinen, er det også mange som synes det er veldig gøy. Så myten om at det bare er menn som kan ha et intimt forhold til data, stemmer ikke, sier Hege Nordli.

UNDERSØKELSEN VISER at datateknologien er blitt en altoppslukende interesse også for kvinner. Mange får en dårlig dag hvis de ikke får tilgang til en datamaskin.

- Mange kvinner kan ikke tenke seg et liv uten data. De har utviklet følelser for datamaskinen, sier Nordli. Tidligere forskning har vist at kvinner anser at følelser bare har noe med mennesker å gjøre.

Nordlis poeng har vært å vise at det finnes mange typer kvinner. Kommunikasjon via nett er ikke nødvendigvis dårligere enn den via kafébordene.

Den kvinnelige dataentusiasten bruker maskinen til et mangfold av aktiviteter: PROGRAMMERING, webdesign, dataspill, hjemmesider, chat, newsgrupper. Bruken preges mer av bredde- enn av dybdekunnskap.

Hege Nordli finner tre kategorier dataentusiaster blant kvinnene: De profesjonelle, «IRC-babes» og «geek.grrls».

(IRC er et av våre mest brukte chatteprogram, red.anm.)

De profesjonelle anser datamaskinen som et verktøy som de bruker til arbeidsrelaterte oppgaver.

For IRC-babene er datamaskinen mest av alt et leketøy, som de kan leke og har det moro med når de ikke er på skolen eller på jobb.

«geek.grrls» begynte å lære seg å bruke maskinene som barn. For dem er datamaskinen en altoppslukende aktivitet som de bruker tid til både på jobben og i fritida.

- Jenter og kvinner i miljøet kan skape rollefigurer for yngre jenter. Kvinner må gis mer rom for å leke med datamaskinen, sier hun.

DATAKAMPANJENE, som har hatt som formål å rekruttere jenter til datautdanningene, har fokusert på det fornuftige i å velge data.

- Slike kampanjer støtter opp under myten om at kvinner og data ikke hører sammen. Når du får vite at du ikke trenger å like data for å jobbe med det, er det mange som faller fra.

Mange kvinner skremmes også bort fordi de tror at de ikke jobber med mennesker når de velger en slik yrkesvei, tror Hege Nordli.

SIKKERHET: - Pass deg for e-post fra ukjente, advarer Lillian Røstad (24), Maria Bartnes Dahl (24) og Sofie Nystrøm (25) ved Senter for informasjonssikring.