Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Data-nei til etablering på Fornebu

I midten av februar vedtar Stortinget at nyetablering på Fornebu skal være IT- og kunnskapsbasert, men norske bedrifter er negative til å etablere seg der. Per i dag er det bare Telenor som har konkrete planer om å flytte sin virksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I denne bransjen lever vi av å utvikle muligheter for at bedrifter og arbeidstakere skal kunne samarbeide over store geografiske avstander. At IT- bransjen skal klumpe seg sammen, er å føre utviklingen i feil retning. Tanken om et IT-senter på Fornebu et eneste stort paradoks, sier informasjonsdirektør i IBM, Cecilie Ditlev-Simonsen. IBM Norge holder til på Kolbotn utenfor Oslo og har ingen planer om å flytte. Heller ikke Merkantildata som er et av Norges ledende databedrifter, kunne tenke seg å etablere seg på Fornebu.

Liten interesse

- Konseptet med å samle norsk IT-næring har jeg ingen tro på, sier administrerende direktør i Merkantildata, Tom Adolfsen.

En undersøkelse gjennomført av Kontor og Datateknisk Landsforbund (KDL) i desember 1998 viste at under 10% av deres medlemsbedrifter vurderer å flytte virksomheten.
- IT-næringen har tvert imot en stor mulighet i å etablere virksomhet og arbeidsplasser helt andre steder i landet. For mange av de minste bedriftene vil det bli for dyrt å leie eller kjøpe seg inn på Fornebu, sier generalsekretær i KDL, Per Morten Hoff.

Etter at Fornebu flyplass ble nedlagt er det bare Telenor, Norske Skogindustrier ASA og SAS Park Royal Hotel AS som har kjøpt tomter. Telenors virksomhet i Oslo, med sine 6000 ansatte, flytter bortimot hele sin virksomhet til området ved Snarøyveien i enden av rullebanen.

Foreløpig ingen bud

Utover det ligger ennå alt i det blå. IT-Fornebu med Per Morten Vigtel og skipsreder Fred. Olsen i spissen har ivret etter å få over 500 mål av flyplassområdet for å etablere et IT- og kunnskapssenter. Oslo kommune har lagt ut 1500 mål for salg, men ingen vil legge inn bud før Bærum kommune har vedtatt en reguleringsplan for området.

Næringskomiteen på Stortinget skal 9. februar komme med sin innstilling til hvilke kriterier som skal legges til grunn ved salg av eiendommer på Fornebu. Det stilles høyst sannsynlig krav om at kjøpere skal drive eller leie ut til IT- og kunnskapsbasert virksomhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media