Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dataangrepet rammet 200.000 ofre i over 150 land

Det opplyser Europol-sjefen.

DATAANGREP: Rob Wainwright, sjef for Europol, sier i et intervju at alle sektorer må ta datasikkerhet på alvor. Dette bildet er fra 2014. Foto: AP / NTB Scanpix
DATAANGREP: Rob Wainwright, sjef for Europol, sier i et intervju at alle sektorer må ta datasikkerhet på alvor. Dette bildet er fra 2014. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rob Wainwright, sjef for Europol, var søndag morgen gjest i ITV-programmet «Peston on Sunday».

Der fortalte han blant annet at dataangrepet, som infiserte IT-systemer verden over fredag, rammet flere enn antatt.

- Vi har aldri opplevd noe lignende. Den siste opptellingen viser over 200.000 ofre i minst 150 land. Mange av disse ofrene vil være selskaper, deriblant store konserner, sier Rob Wainwright, sjefen for Det europeiske politibyrået, til britiske ITV.

Må tas på alvor

I intervjuet får han blant annet spørsmål om den britiske regjeringen kunne forutse dataangrepet, som blant annet rammet det briske helsevesenet.

- Alle sektorer er sårbare. Alle sektorer bør oppdatere systemene sine. Det er for eksempel få banker som ble rammet av angrepet. Det er fordi de har lært at de er et mål for dataangrep og har gode strategier for dette. Helsesektoren og andre sektorer bør ta datasikkerhet på alvor, sa Wainwright i intervjuet.

Flere virksomheter i Norge ble også rammet av dataangrepet fredag ettermiddag. Blant annet var billettsystemene til flere eliteserieklubber nede. Også hotellkjeden Choice ble utsatt for viruset «Wannacry».

Stoppet viruset

«Wannacry» er et løsepengevirus, eller «ransomeware» som det også kalles, tar datamaskiner som gissel, krypterer filene og krever løsepenger for å dekryptere filene og gi deg tilgang til maskinen igjen.

En 22 år gammel britisk IT-ekspert klarte i helga å stoppe viruset. Han sier til BBC at han tror det vil komme et nytt angrep mandag.

I angrepet, som rammet over 150 land fredag, ble det krevd en løsepengesum på minst 300 dollar (rundt 2600 norske kroner) for å kunne åpne datamaskinen. Pengene må betales i den digitale valutaen bitcoin.

Eksperter Dagbladet tidligere har snakket med, har anbefalt folk om å ikke betale summen, dersom man får viruset.

- Hvis du betaler, er det ingen garanti for at du får låst opp filene dine igjen, sa Håkon Bergsjø, sjef for NorCERT i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, til Dagbladet i går.

Dagbladet følger saken.