Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dataekspert kan løse drapsgåten

SJØVEGAN (Dagbladet): Et analyseprogram er det viktigste våpenet for Kripos i jakten på Marie-Louise Bendiktsens drapsmann. En spesialutdannet analyseekspert skal avsløre personer som lyver om sine bevegelser i Sjøvegan i perioden da drapet skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mangelen på tekniske bevis som kan felle en drapsmann, er presset stort på de taktiske etterforskerne fra Kripos og Senja politikammer.

Politiet har få holdepunkter så langt i etterforskningen, og setter nå sin lit til at «støvsugingen» av Sjøvegan skal ha gitt opplysninger som seinere kan felle gjerningsmannen.

Kriminalanalyser

Mens et 20-talls etterforskere driver med vitneavhør og rundspørringer av de 1000 innbyggerne i bygda, jobber spesialmedarbeider Nils Olav Gjone fra Kripos med å analysere alle opplysningene som kommer inn til etterforskernes hovedkvarter i Sjøvegan.

- Jeg blir her til saken er oppklart, sier Nils Olav Gjone til Dagbladet.
Dette er de viktigste verktøyene for å løse drapsgåten:

Gjone er spesialutdannet fra New Scotland Yard i å lage kriminalanalyser i kompliserte straffesaker. Han legger all viktig informasjon inn i et spesialprogram på data som er utviklet for nettopp kriminalanalyse. Dataverktøyet gjør det mye lettere å oppdage hull i etterforskningen, og avdekke forklaringer som ikke stemmer med andre opplysninger i saken.

Etterforskningsleder Sturla Osen fra Kripos har store forventninger til resultatene av analysearbeidet.

- Vi har det beste verktøyet som finnes for å gjøre en slik jobb, sier etterforskningslederen.

I en del tilsvarende drapssaker har denne analysen blitt gjort mye seinere i saken, men denne gangen har spesialisten fra analysegruppa i Kripos vært med fra første stund.
- Ingen kan ha det totale overblikket over informasjonen vi innhenter i en slik sak. Jeg visualiserer opplysningene vi får inn. Derfor er dette et viktig verktøy, sier Nils Olav Gjone.

Elektroniske spor

Politiets jakt på spor som kan felle drapsmannen omfatter også såkalte elektroniske bevis. Dagbladet får bekreftet at politiet nå ber om utskrifter fra basestasjoner i området for mobiltelefon. Det vil vise hvem som har ringt hvem på hvilke tidspunkter. Politiet har også sikret seg lister over enkens telefonbruk.

Politiet har dessuten skaffet seg de få video-opptak som finnes fra overvåkingskameraer i Sjøvegan.

Til nå har det kommet inn nærmere 150 tips fra publikum. Tipsene dreier seg om både personer og biler som er sett i området.

Flere av tipsene omtales av politiet som interessante.

Åstedet

De tre åstedsgranskerne fra Kripos har ikke gitt opp jakten på bevis på åstedet. Selv om eneboligen er totalt utbrent, kan det være mulig for kriminalteknikerne å gjøre viktige funn i visse deler av boligen. På grunn av det vanskelige åstedet har teknikerne fremdeles flere dager igjen på åstedet.

Det kriminelle miljøet

Politiet har også store forventninger til undersøkelsene som nå blir gjort i det kriminelle miljøet, og i andre miljøer som politiet mener er interessante.

En rekke personer skal alibisjekkes grundig i dagene og ukene som kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!