Datafeil kan gi amerikansk børs-kaos

Det er stor fare for børskaos hvis den amerikanske børs-indeksen Dow Jones passerer 10 000-merket. Det kan skje i løpet av kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dow Jones-indeksen er den viktigste temperaturmåleren på aksjemarkedet i USA. I starten av april gikk den over 9 000-merket, og nærmer seg nå faretruende 5 siffer. Og det kan bli problematisk.

En rekke IT-systemer innen finansnæringen vil nemlig få problemer med å svelge en femsifret Dow Jones. Slappe programmere, eller programmerere som ønsket å kutte noen bytes ekstra for å spare inn datakapasitet i de tider da det var dyrt, lot det i mange tilfeller bare være plass til 4 sifre i beregninger som inkluderte indeksen.

I likhet med 1. januar år 2000 er det ingen som egentlig vet hva som vil skje med datasystemene når indeksen når 10 000. Mange systemer vil sikkert takle det fint, men det hjelper lite hvis enkelte maskiner starter automatisk med panikksalg fordi indeksen går fra 9 999 til 0 000.

Mange banker og finansselskaper sliter allerede med å sikre IT-systemene mot år 2000 og for å takle den nye felles EU-valutaen Euro. Få har begynt arbeidet med å sjekke om systemene deres tåler en fem-sifret Dow Jones, en situasjon som kan inntreffe når som helst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer