LESETRØBBEL:  Ikke problemer med originale stemmesedler, som her. Men lovlig kopierte sedler har skapt krøll i tellingen for et titalls kommuner. Stemmelokalet til kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011 på Grünerløkka skole i Oslo.
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.
LESETRØBBEL: Ikke problemer med originale stemmesedler, som her. Men lovlig kopierte sedler har skapt krøll i tellingen for et titalls kommuner. Stemmelokalet til kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011 på Grünerløkka skole i Oslo. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.Vis mer

Datafeil stopper stemmetelling

- Hvem blir ordfører? Et titalls kommuner venter fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En datafeil som først ble oppdaget nærmere midnatt, fører til at valgresultatene  i et titalls kommuner kommer flere timer forsinket.

Askøy, Fjell og Lindås kommuner i Hordaland er blant kommunene som ikke får det endelige valgresultater før ut på ettermiddagen eller kvelden, mens det normalt skulle vært klart for god tid siden.

I Askøy står det om sistemandatet til Høyre eller Demokratene, og om Høyre og Frp fortsatt kan regjerere uten støtte fra andre.

Ski og Ås i Akershus er to av de andre kommunene der politikere og innbyggerne venter spent på hvem som skal regjere de neste fire årene.

- Ved 15.30-tiden i dag hadde alle de berørte kommunene med unntak av fire fått rettet opp feilen. De fire ba selv om å vente til i morgen. Det betyr at de andre kan få telt ferdig  avhengig av egen kapasitet, sier informajonssjef Torgeir Kristiansen i landets største datafirma EDB Ergo Group.

- Påvirker ikke valget Informasjonssjef Kristiansen beklager sterkt forsinkelsene som fortsatt «blokkererer» for endel valgresultater.

- Vi kan garantere at feilen på ingen måte vil påvirke opptellingen, bare forsinke, sier Kristiansen til Dagbladet.

 LESBART:  Oslo kommune har valgt data- og skanningutstyr fra et spansk dataselskap. Her skanner Aud Vestlund fra Nannestad stemmer i Oslo Rådhus natt til tirsdag.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
LESBART: Oslo kommune har valgt data- og skanningutstyr fra et spansk dataselskap. Her skanner Aud Vestlund fra Nannestad stemmer i Oslo Rådhus natt til tirsdag. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

EDB Ergo Group har levert valgtjenester til alle landets 429 kommuner med unntak av Oslo, som har en spansk dataleveradør.

Og 175 av disse kommunene har valgt en maskinell telleløsning, der stemmene blir skannet.

Greide ikke kopier - Det var under skanning at feilen ble oppdaget. Vår programvare hadde ikke tatt høyde for å lese såkalte dupletter - lovlig kopierte stemmesedler. Derfor måtte denne jobben gjøres i natt. Det mest arbeidskrevende har vært at den nye programvaren må installeres lokalt, sier informasjonssjef Tormod Kristiansen.

Han anslår at «uleselige» duplett-stemmer er brukt i rundt halvparten av disse kommunene.