BEDRAGERI: Tony Muldowney-Colston var på prøveløslatelse fra forrige bedrageridom da han bygget en maskin for å svindle til seg enda mer. Nå er han dømt på nytt. Foto: Metropolitan-politiet
BEDRAGERI: Tony Muldowney-Colston var på prøveløslatelse fra forrige bedrageridom da han bygget en maskin for å svindle til seg enda mer. Nå er han dømt på nytt. Foto: Metropolitan-politietVis mer

Svindler

«Datageni» bygde bisarr maskin for å lure til seg folks sparepenger

Lurte til seg nesten 5,5 millioner kroner.

En bedragidømt brite skal ha klart å lure til seg sparepengene til hundrevis av bankkunder ved å bygge en avansert maskin.

Politiet i London oppdaget den bisarre maskinen da de raidet hjemmet til Tony Muldowney-Colston (53) i Brighton.

53-åringen omtales som et datageni, og er kjent for politiet med en lang historie med liknende, sofistikerte bedragerier.

I oktober erklærte han seg skyldig, og ble dømt til 20 måneders fengsel. Det melder politiet i en pressemelding.

Avansert maskin

Maskinen Muldowney-Colston brukte lot ham forvrenge sin egen stemme, og på den måten etterlikne spesifikke kunder når han snakket med bankene. Han kunne også lure kundene til å tro at han var deres bankrådgiver.

AVANSERT MASKIN: Ved hjelp av denne maskinen, skal Tony Muldowney-Colston ha klart å lure til seg pengene. Foto: Metropolitan-politiet
AVANSERT MASKIN: Ved hjelp av denne maskinen, skal Tony Muldowney-Colston ha klart å lure til seg pengene. Foto: Metropolitan-politiet Vis mer

Han fortalte politiet at han lagde maskinen for å få tilgang til kundekontoer, og hente ut penger fra disse kontoene. Politiets undersøkelser bekreftet denne forklaringen.

Politiet anslår at han fikk tilgang til over 500 000 pund, eller nesten 5,5 millioner kroner, fra kontoene til hundrevis av ofre.

I tillegg til maskinen fant de også en harddisk med pass- og legitimasjonsdetaljer, og et regneark med navn og kontaktinformasjon til medlemmer av en privat klubb i London.

- Muldowney-Colstons bedrageri rammet hundrevis av mennesker over hele Storbritannia, og kunne rammet enda flere, sier sjefetterforsker i politiets krim-enhet, Philip McInerney.

Slapp nylig ut

Muldowney-Colston bygget maskinen mens han var ute på prøveløslatelse, etter en dom på fem og et halvt år fra 2014.

Ifølge The Telegraph ble han den gang dømt for å ha ledet en gjeng som plantet såkalte «trojanske hester» i flere banker for å tømme bankkontoer med høye innskudd.

Universiteter i Portsmouth og London var blant de rammede, som til sammen ble frastjålet 1,25 millioner pund, eller om lag 13,6 millioner kroner. På lista over planlagte mål var også «The Office»-skaper Stephen Merchant.

Før sin tid som kriminell hadde Muldowney-Colston en imponerende karriere som profesjonell gambler. På det meste håvet han inn så mye som 250 000 kroner om dagen, før han ble utestengt fra samtlige kasinoer i Storbritannia.

På 80-tallet var han også kjent som «syrekongen», for å ha organisert noen av landets mest kjente «rave»-konsepter. Et av disse ble til og med stengt ned av daværende innenriksminister Douglas Hurd.