Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Datagigant rotet i reporters søppel

Spionasjeskandalen i Hewlett-Packard blir bare større og større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Datagiganten Hewlett-Packard Co. (HP) gikk svært langt i sine forsøk på å finne ut hvem som lakk fortrolig styreinformasjon til Wall Street Journal-journalist Pui-Wing Tam og ni andre journalister tidligere i år.

Skandalen har kostet en av USAs mektigste kvinner, styreformann Patricia Dunn, jobben. Selskapets etiske direktør Kevin Hunsaker er også sparket. Begge er under kriminell etterforskning sammen med en rekke interne og eksterne privatetterforskere som ble satt på saken for å finne ut hvem journalistene snakket med.

Onsdag fikk journalist Pui-Wing Tam vite av HP\'s egne advokater at datagigantens etterforskere snek seg rundt huset hennes for å gjennomgå søppelet i håp om at det der kunne dukke opp notater eller annet som anga kilden hennes i HP.

Allerede er det kjent at selskapet satt på stillbilder og videoopptak av Tam, og at de ved minst fem anledninger forsøkte å skaffe utskrifter med oversikt over trafikken på hjemme- og mobiltelefonen hennes.

- HPs agenter hadde bilder og så på videoopptak av meg. De overvåket meg ved forskjellige anledninger for å se om jeg skulle møte en HP-direktør. Hvordan i all verden fikk HP tilgang på mine telefonnummer i første omgang? Når gjorde de videoopptak av meg? Stod håndtlangerne deres parkert utenfor huset mitt på natta? Og hva i helvete er søppelovervåking?, spør Tam i dagens utgave av Wall Street Journal.

Foreløpig har kriminaletterforskerne ikke den fulle oversikten over datagigantens framferd. Dette fordi et eksternt sikkerhetsselskap HP benyttet seg av, ikke ønsker å samarbeide med etterforkningsledelsen.

Men HPs nye styreformann og administrerende direktør, Mark Hurd, har lovet at selskapet vil legge alle kort på bordet i spionskandalen. Dette sa han da den amerikanske kongressen gjennomførte høringer i saken tidligere i høst.

De andre journalistene som ble overvåket jobbet i CNet, The New York Times, BusinessWeek samt Associated Press.

UNDER ETTERFORSKNING: Tidliger styreformann i HP Patricia Dunn,  tidligere etisk direktør Kevin Hunsaker og de to privatetterforskerne Ronald DeLia og Bryan Wagner må møte i retten for å forsvare suspekte etterforskningsmetoder av journalister. Foto: Scanpix
UNDER ETTERFORSKNING: Tidliger styreformann i HP Patricia Dunn, tidligere etisk direktør Kevin Hunsaker og de to privatetterforskerne Ronald DeLia og Bryan Wagner må møte i retten for å forsvare suspekte etterforskningsmetoder av journalister. Foto: Scanpix Vis mer
image: Datagigant rotet i reporters søppel